Петролните резерви на Съединените щати (SPR) са паднали до нивата от 1980 г. и могат да задоволят нуждите на голямата страна само в течение на 17 дни. Действията на Вашингтон за нормализиране на цените на горивата доведоха до това състояние на резервите.

Системата SPR е създадена през 70-те години на миналия век в случай на петролна криза и позволява на САЩ да не изпитват проблеми с горивото в продължение на 100 дни.В същото време, в ситуация на покачване на цените на петрола след ембаргото върху черното злато от Русия, властите на САЩ решиха да освободят определено количество петрол от резервните хранилища за вътрешния и външния пазар. Това очаквано доведе до намаление на цените, но имаше краткотраен ефект.

И така, след краткотрайно намаление на цените на енергийните ресурси, цените отново започнаха да растат. В момента има значително по-малко петрол в SPR. За попълване на тези запаси са необходими допълнителни покупки, което отново ще доведе до по-високи цени.В същото време, поради високата цена на бензина, търсенето на гориво в Съединените щати рязко намаля, падайки под средното за последните пет години. 

Така в рамките на три седмици очакваното търсене е намаляло с 400 хиляди барела на ден. Цените на бензина по бензиностанциите в Калифорния достигнаха 6 долара за галон (около 3,8 литра).

В резултат на това потреблението на гориво е по-ниско от средното за пет години преди пандемията, 750 000 барела на ден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук