Горивата у нас не поевтиняват поради множество причини. Първата е високият курс на долара. На второ място е увеличението на разходите - повишените цени на газ и ток. Повишават се заплатите на хората. Няма как цените да бъдат такива , както преди години. Цените ни са на доста добри нива в сравнение с останалите държави от ЕС. 

Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). 

"Цената зависи от това, какви са цените на готовите петролни продукти. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела. Това се дължи на факта, че дизела се търси глобално повече. Също се дължи и на опасенията , че с влизането на ембаргото върху руските продукти ще имат недостиг на дизел и пазарите искат да не рискуват и да се запасят. Това води до покачване на цената. С бензина не е така", каза още той. 

"Бургаската рафинерия продава на пазарни цени. Това може да се провери на справката на ЕК за цените без такси върху горивата и ще види, че цените на рафинерията са значително по-ниски от средната цена в ЕС и често най-ниските в целия ЕС. След срещата на президента с представители на Лукойл цените са паднали защото е бил такъв трендът на световните пазари. Няма политически елемент, всичко е по-скоро пазарен принцип. Всяка политическа намеса в пазара не приключва добре за потребителите", увери Бенчев. 

"Таванът на цените ще доведе до дефицит на горива. Вчера обаче рафинерията в Унгария съобщи, че може да осигури само 25% от необходимите на страната количества, защото няма от къде да ги закупят на такива цени. А когато таванът се вдигне, цената ще нарасне", категоричен бе той. 

"От дерогацията печелим всички. Без рафинерията в Бургас ще има сериозен недостиг на горива, не само в България, а на целия Балкански полуостров", подчерта Бенчев.

"Цените ще зависят от това, как ще тръгне отоплителният сезон в Европа. Ако Европа започне да се отоплява с мазут и дизел, цените ще тръгнат нагоре. Това ще стане ясно след около месец. За съжаление, със сигурност цените ще тръгнат леко нагоре. Ако някакво международно събитие се случи, това ще повлия и върху нас", отказа да направи точна прогноза Бенчев. 

"Повече информация за отстъпката от 25 стотинки за литър ще имаме след около седмица. Тогава ще имаме данни от НАП как върви в реално време разхода на отпуснатите от държавата 150 милиона. По наше предположение те ще стигнат до края на ноември. Няма да стигнат до края на декември, както беше предвидено", информира той. 

По думите му, времената на бензин и дизел на цена от около 2 лева никога няма да се върнат.