Глобалната икономика се намира в несигурна ситуация и се е насочила към значително забавяне на растежа, тъй като рязкото увеличение на лихвите от страна на централните банки засяга активността и предизвиква сътресения в страните с по-ниски доходи, предупреждва Световната банка, цитирана от Bloomberg.

В нов доклад международната финансова институция предвижда по-голямата от очакваното устойчивост през първата половина на 2023 г. да премине в по-трайна слабост, тъй като по-строгите парични политики се комбинират с продължаващите шокове от пандемията от коронавирус и войната на Русия в Украйна.

Въпреки че по-голямата икономическа инерция накара Световната банка да повиши прогнозата си за световния брутен вътрешен продукт (БВП) за годината до 2,1% спрямо обявените през януари 1,7%, сега тя намаля перспективата за 2024 г. до 2,4% срещу 2,7% по-рано.

„Очаква се глобалният растеж да се забави значително през втората половина на тази година, като слабостта ще продължи през 2024 г.“, изтъква Световната банка, добавяйки: „Възможността от по-широко разпространени банкови сътресения и по-строга парична политика може да доведе до още по-слаб глобален растеж“.

Предпазливостта в доклада на институцията отразява решенията на големите централни банки от последната година и оценките на икономистите относно това как и кога регулаторите ще намалят най-бързото затягане на глобалната парична политика от 80-те години на миналия век.

Следващата седмица Федералният резерв на САЩ ще проучи възможността за спиране на повишаването на лихвените проценти, докато инвеститорите очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължи да ги увеличава, макар и с по-бавния темп от 25 базисни пункта, определен миналия месец.

Световната банка казва, че насрещните ветрове, свързани с по-високите разходи по заеми, са „все по-очевидни“, като все още предстоят низходящи ефекти, тъй като кредитните условия стават по-рестриктивни.

Анализът на институцията показва, че перспективите за развиващите се пазари са особено „притеснителни“, тъй като увеличенията на лихвените проценти, водени от възприеманата ястребова нагласа на Фед, значително повишават вероятността тези страни да се изправят пред финансова криза.

За да смекчи рисковете от финансово заразяване, базираният във Вашингтон кредитор изтъква, че централните банки трябва да обявяват намеренията си „колкото е възможно по-рано и възможно най-ясно“, за да избегнат резки промени в перспективите.

„Глобалният растеж се забави рязко и рискът от финансов стрес в развиващите се пазари и развиващите се икономики се повишава на фона на растящите глобални лихвени проценти“, предупреждва още Световната банка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук