Глобален търговски сблъсък изправи света на нокти, след като Европа, Канада и Мексико заплашиха с ответни мерки в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита върху вносната стомана и алуминий, съответно 25% и 10 на сто, което влезе в сила днес, предаде Би Би Си.

Канада, Мексико и ЕС заедно са изнесли стомана и алуминий през 2017 г. в САЩ на стойност 23 млрд. долара – близо половината от общия годишен внос за $48 млрд., и може да отговорят заедно на мерките на Вашингтон, допусна германският икономически министър Петер Алтмайер. ЕС подава и жалба в Световната търговска организация срещу митата, които френският президент Еманюел Макрон нарече “незаконни”, предаде "Труд".

ЕС е съставил черен списък с US стоки, подлежащи на допълнителни мита, в който влиза бърбън, мотоциклети “Харли- Дейвидсън”, текстилна продукция. Европейските тарифи ще влязат в сила от 20 юни, но първо трябва да бъдат одобрени от всички 28 страни членки. На пресконференция еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом обаче не се ангажира да каже колко милиарда евро ще бъде стойността на обложените с мита стоки. “Дискусиите за това кога и колко вървят в момента в ЕК, а идните дни и със страните членки”, каза Малмстрьом. “САЩ играят опасна игра, но с тях не сме в търговска война”, настоя еврокомисарката.

Отава на свой ред планира да наложи собствени мита от 25% върху внос от САЩ на стойност 13 млрд. долара от 1 юли. В списъка влизат уиски, кленов сироп, йогурт, пици, супи и метални изделия, включително за жп предназначение, тръби и жици.

Мексиканският външен министър Луис Видегарай съобщи, че страната му ще наложи мита на вноса на стомана, свинско, ябълки, грозде, боровинки, сирене, наденици от САЩ.

Недоволство от новите мита изразиха и високопоставени републиканци. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че тази стъпка е “насочена срещу съюзници на Америка в момент, в който трябва да работим заедно с тях срещу нечестните търговски практики на страни като Китай”.

Най-сериозният търговски конфликт между ЕС и САЩ в историята датира от края на миналия век, когато спор за европейския внос на банани достига до критична точка. Като част от програма за международна помощ Старият континент предлагаше търгове за плодовете на страни в Африка, Карибския басейн и Тихия океан на принципа “който изпревари, той печели”.

Вашингтон обаче обвини Брюксел, че по този начин се облагодетелстват бивши европейски колонии за сметка на американски корпорации в Латинска Америка. Администрацията на президента демократ Бил Клинтън наложи през 1999 г. мита върху луксозни стоки от ЕС. В черния списък попаднаха британски кашмирени пуловери, италианско сирене, чанти и коняк от Франция на обща стойност $520 млн.

Случаят стигна до Световната търговска организация (СТО), след като производителят на банани “Чикита”, по-рано подкрепял републиканците, дари на Демократическата партия 500 000 долара. СТО отсъди в полза на САЩ и в крайна сметка през 2001 г. Евросъюзът се принуди да отмени търговете и да сложи край на предимствата за определени производители, както и на банановата война.

Тази война няма да се отрази пряко на България, тъй като икономиката ни е една от най-свободните в света. Но със сигурност САЩ ще понесат загуби, както се е случвало няколко пъти през последните 20 години. Това коментира икономистът Красен Станчев, цитиран от "Труд".