Великобритания призовава Брюксел да се отдръпне от търговска война със САЩ, след като президентът Доналд Тръмп наложи нови мита на износа на стоки от Европейския съюз, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус.

САЩ наложиха 25-процентови мита на вноса на стомана от ЕС, Канада и Мексико, предизвиквайки гнева на правителства и бизнес лидери. Уилбър Рос, търговският секретар на Доналд Тръмп, обяви и 10-процентово мито на вноса на алуминий.

Американският ход предизвика страховете на 31 000-те британци работещи в стоманената индустрия. В Брюксел вече си чертаят „ударен списък“ на американски стоки за ответни мита, включително мотоциклетите „Харли Дейвидсън“, бърбън уискито и дънките „Леви“. Продукти на стойност около 2,8 милиарда евро могат да бъдат изправени пред мита от 25 процента. Европейски и други държави също така се подготвят да предизвикат САЩ в Световната търговска организация в Женева.

Лиъм Фокс, търговски министър на Великобритания, заяви че страната му „не отписва“ вариант за контрамерки или съдебен процес в международен съд. Въпреки това, той призова спокойствие от всички страни, за да се избегне пълна търговска война. „Ще бъде много жалко, ако стигнем до търговски спор тип „око за око“ с нашите най-близки съюзници“, заяви той пред „Sky News“.

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви митата за „напълно неприемливи“, а президентът на Франция Еманюел Макрон нарече хода „незаконно решение“. Тереза Мей, обаче, не се включи към отзвука.

 Франция отказва да влиза в търговски преговори със САЩ, докато наказателните мита за алуминий и стомана са в сила, заяви министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер в четвъртък, цитиран от AFP. „Отказваме да преговаряме под натиск“, заяви Льо Мер пред репортери докато отиваше на среща с колегите си от Г7 в Канада. „И това, че сме ударени от митата, няма да ни помогне да отворим вратата за каквито и да е преговори“, допълни той. 

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде ултиматум на премиера на Канада Джъстин Трюдо относно търговията, заявявайки че не би приел сделка, която да не е „справедлива“, предават информационните агенции. 

„От САЩ беше извличана полза в търговски план в продължение на десетилетия. Тези дни приключиха“, заявиха от Белия дом цитирайки съобщението на Тръмп към Трюдо. „САЩ ще се съгласят единствено на справедлива сделка или няма да има никаква сделка“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ