Колегите от ТЕЦ „Марица Изток – 2”, колегите от „Мини Марица Изток” трябва да бъдат спокойни. Решение ще бъде намерено. Ще бъдат осигурени средствата, така че ТЕЦ-2 да закупи вредните емисии”, за да можем да работим нормално. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя бе категорична, че въглищните централи имат важно значение за българската електроенергетика.

„Те осигуряват 46 % от електрическата енергия в страната, а през зимата този процент достига малко над 60. Без въглищните централи българският енергиен сектор няма как да балансира системата. Така че ще се борим за нашите въглищни централи”, каза Петкова.

Тя припомни, че в Министерството на енергетиката има сформирана работна група за дейността на въглищните централи. „Създаването на тази работна група бе провокирано от резкия скок на цените, които всяка една въглищна централа трябва да закупува тези емисии, за да продължи да работи. Резкият скок на цените – от 8 евро в началото на годината до 25 евро в края на септември всъщност стана причина за търсенето на варианти за преодоляване на ситуацията”, обясни министърът. По думите й преговори с ЕС по темата няма как да бъдат водени.

По отношение на дерогациите (изключването) всяка една въглищна централа е направила доклад, който е представила в Изпълнителната агенция по околната среда и водите. За да бъде дадена дерогация, трябва да бъдат спазени от централите определени условия. „Най-напреднала е дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток – 2”, по отношение на промяната в комплексното разрешително. И се надявам скоро да имаме добри новини”, каза още министър Петкова.

Тя коментира и темата за каменните кариери над село Белащица, заради които жителите на пет села от родопската яка излизаха на протести. „Всичко онова, което зависи от МЕ, ще бъде направено и хората да бъдат спокойни. Всяка една институция трябва в рамките на своите компетентности да се произнесе”, каза Петкова. Тя бе в Пловдив, за да участва в символична първа копка на нова подстанция „Евмолпия” на EVN в Пловдив.