По-голямо увеличение на тока от предвиденото от 1 юли. Според експерти цената ще скочи с близо 5%, а не с очакваните 3% средно за трите енергодружества, съобщава bTV.

Причината е взетото този понеделник решение на Министерство на енергетиката ТЕЦ "Марица-изток 2" да продава своя скъп ток на регулирания пазар.

Министерството на енергетиката определи „Марица-изток 2“ да произведе 1 милион мегаватчаса на регулирания пазар от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.

„Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители“, съобщават от ведомството.

Според енергийни експерти липсва трайно решение.

„Допускането на „Марица-изток“ с толкова малък товар, който практически означава 10% от производствения капацитет на централата означава едно - че нямаме яснота и ясно решение за дългосрочно спасяване на централата. Ще има социален ефект, тоест ще може да се поддържат хората, но няма решение от гледна точка на енергиен баланс“, казва енергийният експерт Антон Иванов.

От синдикалната организация на централата бяха категорични, че готвят протест, в случай че работните им места бъдат закрити.

„Няма да позволим на което и да е правителство да се подиграва с това работниците да стоят без работа, а да получават заплати. Това ще доведе най-вероятно до последващо затваряне на предприятието, предвид на това, че то ще бъде, така да се каже, излишно“, заяви Делян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица –изток 2“.

Неизбежно е цената на тока да се увеличи, коментират още специалисти.

„Не само допускането на ТЕЦ „Марица-изток 2“ да работи на регулиран пазар, но и ценовия натиск във връзка с другите ценови компоненти ще доведе до преразглеждaне на решението на регулатора, което вероятно ще е от порядъка на 5% спрямо сегашните 3% средно повишение“, казва Иванов.

От Комисията за енергийно и водно регулиране отказаха коментар с обяснението, че цената на тока ще стане ясна на 1 юли.

„Водят се още преговори между КЕВР и синдикалните и работодателските организации и разбира се министерството на енергетиката, така че, когато имат готово решение, ще бъдете уведомени“, заяви социалният министър Гълъб Донев.

Трите енергоразпределителни дружества ще направят извънредно засичане на електромерите към 30 юни, като клиентите имат възможност да направят самоотчет. След това месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.