Продажбите на електромобили в света може да се увеличат с 36% през 2021 г. Така броят на закупените автомобили за една година ще е рекорден – над 3 млн. електрически коли.

Това сочат данни от проучване на изследователска фирма, фокусирана върху пазара на електромобили и батерии, цитирано от CNBC.

„Търсенето на електрически автомобили вече кипи – редица фактори ще превърнат 2021 г. в пресечна точка за продажбите на тези коли”, смята управляващият директор във фирмата Сам Джаф. По думите му двата най-големи фактора ще са пазарите в Европа и Китай.

Според анализаторите причина за ръста ще са и програмите на правителствата да насърчат шофьорите да купуват коли на ток. Такива програми вече има в редица европейски страни, като Германия, Австрия, Франция, Великобритания, Испания, Швеция и други.

Очакванията са производството на колите да се покачи с поне 1.3 млн. броя, като може да достигне и 1.5 млн. в зависимост от пазарните условия.
Това не е първият път, в който изследователска фирма прави твърде оптимистична прогноза за продажбата на електромобили, пишат от CNBC.

През октомври 2018 г. „J.P. Morgan” прогнозира, че продадените електрически автомобили ще държат 4% дял от всички продадени коли в света през 2020 г. В зависимост от това какво ще стане през втората половина на годината, е по-възможно това число да се доближи до 3%.