Имотите в България поскъпват в последните години благодарение на икономическото развитие и ниските лихви. В столицата София цените са се повишили с 36% за три години, пише авторитетното американско издание The New York Times в свой материал за имотния пазар у нас.

За отправна точка в статията е взета луксозна къща в Бояна за 4,1 млн. долара. Като предимства са посочени близостта с Витоша, Боянската църква и Ботаническата градина.

Български брокери заявяват пред NYT, че в последно време пазарът започва да се успокоява, а предлагането да настига търсенето.

„Има ясна тенденция към забавяне на броя на сделките и обема на ипотечно кредитиране“, казва Татяна Чернишова, брокер в имотната агенция BiB Group. Но „не очакваме цените да намалеят значително освен ако не се случи нещо с европейската икономика като цяло“, допълва Златка Георгиева, управляващ партньор в Best Bulgarian Properties.

Около 80% от купувачите в столицата са българи, казва Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Но „София е на радара на чужденците повече от десет години“, допълва тя. Нейната компания наблюдава стабилен приток на чуждестранни купувачи.

Чуждестранни купувачи проявяват интерес към придобиването на имоти главно с инвестиционна цел. Сред тях преобладават представители на европейски страни - Великобритания, Ирландия, Белгия и Франция, съседните на България Гърция и Македония, появяват се клиенти и от САЩ, Канада, Южна Африка и Австралия.

Купувачите от Русия също присъстват на българския пазар, но след кризата с Украйна през 2014 г. има спад, отбелязват българските брокери.