Следващия месец стартира проект за своеобразен комплимент към българите, които работят в чужбина за по-големи доходи, в името на по-спокойния живот и оцеляване на семействата им в България.

Далеч от родината си, често с не голямо желание, а по принуда, много българи заминават да работят в чужбина, с една единствена цел – да печелят повече пари за плащане на често непосилните спрямо доходите сметки у нас.

Тъй като тази мисия не е лека и изисква много жертви, българска финансова структура реши да стартира проекта „Да наградим трудещите се в чужбина“, с който да даде своеобразна награда за усилията и жертвите на хората, които всеки месец, а понякога и през няколко дни, изпращат преводи на своите роднини и приятели. Дилърите на злато и доставчици на валута, ще дават чрез томбола награда всеки месец, в размер на 5000 лева, на късметлия, който е направил или получил превод.

Над един милион превода се правят от и към България годишно. Най-много са чуждестранните преводи от българи, работещи в Италия, Гърция, Германия и Великобритания. Най-честата средна сума е между 100 и 1000 лева.

Според данни на EURES (EURopean Employment Services), най-често работна ръка се търси от Германия, Испания и Холандия, като преобладават предложения за строителната индустрия и за обслужващ персонал.

Германия е сред най-благоприятните страни за българите, тъй като няма нужда от разрешение за работа, за да могат да упражняват заетост по трудов договор на територията на Федералната република. По друг начин вече стои въпросът за Великобритания, където ситуацията с Брекзит ражда все повече несигурност и страхове за достъп и трудова реализация.

След проучване на Евростат, над 2 700 000 българи са близко до прага на бедността - класация, която България оглавява през последните 10 години. Според Националния статистически институт, средният доход на човек от домакинството достига общо 1541.3 лв. за третото тримесечие на 2018 г., което е със 7.7% над нивото от година по-рано и идва предимно от увеличението на заплатите и пенсиите.

Източник: fakti.bg