Наскоро списание Forbes публикува тазгодишната си класация на най-богатите милиардери в САЩ. От Business Insider са свели подреждането до най-богатите хора във финансовата индустрия, която включва инвестиции, търговия, хеджфондове и управление на средства.

Вижте кои са 10-те най-богати хора във финансовата индустрия:

10. Филип Аншуц

Състояние: 11.3 млрд. долара

Възраст: 78
Страна: САЩ
Индустрия: Инвестиции

Избягващият публичното внимание милиардер Филип Аншуц успя да натрупа състояние от петрол, железопътна индустрия, имоти, спорт и развлекателна индустрия.

Аншуц същи така е собственик на отбора от НХЛ Лос Анджелис Кингс, както и част от баскетболния отбор Лос Анджелис Лейкърс. Той притежава и няколко зали, сред които Стейпълс сентър в Лос Анджелис и 02 в Лондон.

Аншуц също така се опитва да построи най-голямата вятърна ферма в света в щата Уайоминг.

9. Дейвъд Тепър

Състояние: 11.6 млрд. долара

Възраст: 61
Страна: САЩ
Индустрия: Хеджфондове

Тепър основава своя хеджфонд Appaloosa Management през 1993 г. и в момента управлява активи на стойност 15 млрд. долара.

Тепър купи отбора по американски футбол Каролина Пантерс за 2.3 млрд. долара по-рано през годината.

През септември Тепър обяви, че неговата компания е ограничила притежанието си на щатски акции.

През май Appaloosa обяви, че е продала целия си дял в Apple, който преди това съставляваше над 7% от инвестиционния портфейл на компанията.

8. Стив Коен

Състояние: 13 млрд. долара

Възраст: 62
Страна: САЩ
Индустрия: Хеджфондове

Стив Коен ръководеше в продължение на години SAC Capital - един от най-успешните хеджфондове в историята. Коен бе принуден да закрие SAC, след като компанията се призна за виновна по обвинения в търговия с вътрешна информация.

Той основа Point72 Asset Management и започна да приема въшни капитали през 2018 г. В момента управлява 13 млрд. долара.

По-рано през годината служителка на компанията заведе дело по обвинения в полова дискриминация. Бившият президент на компанията Дъг Хейнс, който бе един от обвинените, напусна скоро след това. Делото бе отхвърлено във федерален съд миналата седмица и ще отиде на арбитражен съд.

7. Стив Шварцман

Състояние: 13.8 млрд. долара

Възраст: 71
Страна: САЩ
Индустрия: Инвестиции

Стивън Шарцман основава Blackstone през 1985 г. заедо с Пит Питърсън. Компанията в момента е най-голямата в света в сферата на дяловото инвестиране и управлява активи на стойност 439 млрд. долара.

Заплащането на Шварцман през миналата година възлиза на 786 млн. долара, което го прави най-високо платения ръководител в индустрията на дяловото инвестиране.

В последните няколко години Шварцман се оттегли от ежедневното управление на компанията, но все още е активен при набирането на средства.

По-рано през годината Blackstone повиши Джонатан Грей до президент и главен оперативен директор, подготвяйки го да наследи Шварцман на поста главен изпълнителен директор.

6. Карл Айкан

Състояние: 16.3 млрд. долара

Възраст: 82 г.
Страна: САЩ
Индустрия: Инвестиции

Карл Айкан направи доходоносна кариера от внасянето на промени в подценени и лошо управлявани компании. Айкан, който основава своята инвестиционна компания през 1968 г., се превръща в един от влиятелните хора в света на финансите, инвестирайки в множество популярни компании, сред които RJR Nabisco, Philips Petroleum, Viacom, Marvel, Time Warner, Netflix и Herbalife.

Icahn Enterprises в момента управлява активи на стойност около 8 млрд. долара.

Айкан е заявявал, че не планира да се пенсионира. Той бе специален съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на регулацията до август 2017 г., когато се оттегли от тази длъжност.

5. Абигейл Джонсън

Състояние: 17.3 млрд. долара

Втзраст: 65 г.
Страна: САЩ
Индустрия: Управление на средства

Абигейл Джонсън заема длъжността главен изпълнителен директор на гиганта в сферата на договорните фондове Fidelity Investments от 2014 г., когато наследява поста от своя баща Нед Джонсън.

Нейният дядо пък основава компанията през 1946 г.

Джонсън притежава близо 24.5% от Fidelity, която управлява активи на стойност 2.5 трлн. долара.

Джонсън, която е първата жена начело на Fidelity, е известна с това, че избягва общественото внимание. По-рано през годината тя изнесе една от редките си речи, в която говори за неуместното поведение на работното място, като сексуален тормоз, във Fidelity.

Тя също така е поддържник на използването на биткойн.

4. Рей Далио

Състояние: 18.1 млрд. долара

Възраст: 69 г.
Страна: САЩ
Индустрия: Хеджфондове

Хеджфондът на Рей Далио Bridgewater Associates е най-големият в света, с глобален инвестиционен портфейл на стойност около 160 млрд. долара.

В последните години Далио се коцентрира повече върху благотворителната и консултантската си дейност. Той се включи в инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет и ще дари по-голяма част от богатството си за благотворителност.

Той също така разкри част от инвестицонните си тайни в 30-минутно видео в YouTube. Наръчникът му за принципите при управлението на средства пък е считан за нещо като библия в инвестиционния свят.

За да гарантира, че Bridgewater ще функционира и без него, Далио се оттегли от ръководните си длъжности, но все още продължава да участва в изготвянето на инвестиционната стратегия.

3. Джеймс Саймънс

Състояние: 20 млрд. долара

Възраст: 80
Страна: САЩ
Индустрия: Хеджфондове

Преди да революционира индустрията на хеджфондовете със своя математически подход, Джеймс Саймънс е работил като разбивач на кодове за Министерството на отбраната на САЩ, но е уволнен, след като разкритикувал военните действия в медиите.

След това оглавява математическия факултет в университета Стоуни Брук в продължение на десетилетие, но напуска през 1978 г., за да създаде компания за търговия с ценни книжа. Тази компания в момента се нарича Renaissance Technologies, а множеството й фондове управляват активи за над 57 млрд. долара.

През живота си досега Саймънс е дарил над 2.7 млрд. долара.

2. Томас Петерфи

Състояние: 20.2 млрд. долара

Възраст: 74
Страна: САЩ
Индустрия: Брокерски услуги

Томес Петерфи, който често е определян като бащата на дигиталнта търговия, основава Interactive Brokers през 1993 г. Той листва компанията на борсата през 2007 г., но все още притежава по-голямата част от нея.

Петерфи емигрира от Унгария в САЩ през 1965 г. без пари и без да говори английски език. Той започва кариерата си като програмист, а след това си купува място на борсата, за да търгува с опции през 70-те години. Петерфи създава преносимо компютърно устройство и го използва на пода на борсата - нещо, което дотогава никой друг не е правил.

Той също така е известен като отявлен противник на социализма и е поддръжник на президента Доналд Тръмп.

1. Уорън Бъфет

Състояние: 88.3 млрд. долара

Възраст: 88 г.
Страна: САЩ
Индустрия: Инвестиции

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway започва изумителната си инвестиционна кариера в ранна възраст. Като дете той разнасял вестници, а когато бил на 11 г., вече бил купил първите си акции — Cities Service Preferred на цена от 38 долара за акция, след което ги продава с печалба от 5 долара на акция.

Не успява да влезе в Харвардския университет, затова се насочва към Колумбийския, където се обучава при легендарния инвеститор Бенджамин Греъм, който става негов ментор. Бъфет е работил като финансов анализатор в началото на 50-те години, преди да създаде собствена инвестиционна компания.

Той купува текстилната компания Berkshire Hathaway през 1969 г. и я превръща в холдингова компания, под шапката на която извършва множество доходоносни инвестиции, които допринасят за огромното му лично състояние и за прякора му "Оракулът от Омаха."

Компаниите, които го правят богат, развиват дейност в най-различни сфери, но общото между тях е, че генерират огромни средства и предлагат стойност в дългосрочен план. Сред тях са Coca-Cola, American Express, Geico, Fruit of the Loom, Dairy Queen и General Motors.

Бъфет живее скромно и обича да хапва джънк фууд, но вероятно най-впечатляващото относно неговото състояние в размер на 88 млрд. долара е, че то не включва 31.5-те млрд. долара, които е дарил за благотворителност.

Той е добър приятел със съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, с когото създават инициатива, приканваща милиардерите по света да дарят поне половината от състоянието си за благотворителност. Бъфет е казвал, че ще дари 99% от богатството си.