Основателката на онлайн - магазина Wildberries Татяна Бакалчук е новата най-богата жена на Русия. Тя изпревари вдовицата н бившия кмет на Москва Юрий Лужков, пише Forbes.

Към 20 февруари 2020 година състоянието на Татяна Бакалчук възлиза на 1, 4 милиарда долара, като за година се е увеличило с 400 милиона долара. 

Състоянието на Батурина за този период не се е променило и си остава 1, 2 милиарда долара.

Новата оценка на състоянието на Бакалчук е направена във връзка с информацията, че нейният най-голям актив - интернет магазина Wildberries през 2019 година е увеличил оборота си на 88 процента. 

Бизнес дамата за първи път влиза в рейтинга на богатите хора в Русия едва през 2018 година, когато състоянието й, по данни на Forbes е било 600 милиона долара. 

Татяна изгражда своята компания - Wildberries, от нулата, превръщайки я в онлайн търговец на дребно, оценяван на 1.2 млрд. долара. И това постижение ѝ донесе названието "руския Джак Ма", сравнявайки я с основателя на един от най-големите онлайн търговци в света - Alibaba.

Татяна Бакалчук стартира Wildberries месец след раждането на първото си дете. По това време тя просто искала да се върне към работата си като учител по английски (точно като Джак Ма!), но установила, че бебето изисква много внимание.

Тогава се появява бизнес идеята и със съпругът й Владислав инвестират $700 за пускането на Wildberries и допълнителни $70 на ден за реклама. Тя си представяла компанията като място за хора като нея - майка с ниски доходи и с ограничено време за пазаруване.

Татяна, която сега е на 43 години и е майка на четири деца, поръчвала дрехи в насипно състояние от каталога за поръчки по пощата от Германия и публикувала сканираните снимки на дрехите на своя уебсайт.


Тя доставяла пакети на клиентите си, вместо да ги накара да ги вземат от нейния „офис“, който бил всъщност нейният апартамент.

С разрастването на бизнеса, Татяна започва работа с контрагенти. Първият, когото наема, изчезва, след като му платила. Тя се бори да си възвърне загубата, но никога не губи постоянството си. 

От малък офис в апартамент Wildberries се разраства до огромна компания със складове и 15 000 служители.

"Не трябва да се срамуваш да гледаш децата си и служителите си в очите ... Всичко, което правиш, правиш според съвестта си", казва тя.

Днес Wildberries навлиза в продажбите на мобилни телефони, макар че дрехите и обувките все още носят 70% от приходите на компанията. Компанията извършва 150 000 поръчки на ден и разполага с повече от 600 камиона и микробуси в Русия и съседните страни, за да доставя пакетите. Има около 1700 пик-ъп точки, където клиентите могат да опитат дрехите и да ги върнат, ако не пасват.

Бакалчук ​​е един от най-потайните и загадъчни хора в най-богатите руски среди. Няма много нейни снимки в медиите и дори има слухове, че тя изобщо не съществува. Независимо от това, някой е построил Wildberries и този човек, независимо дали е мистериозната Татяна Бакалчук ​​или не, е милиардер.