Нараства търсенето и броят на сделките с пентхауси. Това са луксозни жилища на последния етаж на високи сгради с голяма тераса, често разположени на два етажа. Цените на подобни имоти често граничат или дори надхвърлят бюджета за покупката на къща. Нерядко цените надминават 1 млн. евро, пише в анализ на консултантска компания за луксозни имоти, пише Труд бг.

Изискването на купувачите на пентхауси е за поне три спални, но често семейства искат имотът да има четири и дори повече такива помещения.

Друго изискване на купувачите е наличието на поне три паркоместа. Изискванията към височината на таваните са за минимум 3 метра. Дневната трябва да е поне 70 кв. м, а вътрешното разпределение да включва дрешник и баня към две от спалните.

10 атрактивни къщи, в които всички биха живяли

“Клиентите се спират на пентхауси заради фактори като защитената среда, закрити паркоместа, общността от съседи, по-лесната поддръжка и практичността”, казва Светослава Георгиева, оперативен директор в компанията за недвижими имоти.

Най-скъпата сделка за пентхаус през миналата година е била за имот с цена 1,38 млн. евро в затворен комплекс в столичния квартал Лозенец. Жилището е с площ 450 кв. м, оборудвано е с термопомпа, има подово отопление и четири паркоместа.

В София поскъпването на имотите от високия сегмент от пазара е с около 15% за година, пише в анализа на компанията.

“Търсенето е активно както при имотите ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в стари, но добре поддържани сгради в централната част на града.

Повечето от нашите клиенти, които търсят повече пространство, купуват къщи в покрайнините на София. Налице са и друг тип купувачи - като алтернатива на къщата те избират пентхаус в новопостроени сгради”, казва Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

В резултат на повишеното търсене нараства и строителството на луксозни жилища. Това концентрира сделките в столичните квартали с активно строителство като Кръстова вада и Манастирски ливади.

В традиционно предпочитани от купувачите райони като Лозенец, Изток, Изгрев и централната част на София пазарът също остава активен. Силно е търсенето и в района на Докторски паметник, който запазва и най-високи средни цени в сравнение с останалите райони.

“Все по-често изборът на купувачите в най-високия сегмент на пазара е за ново строителство, отчасти защото е дефицитно на добрите локации. Много клиенти го предпочитат пред жилища в стари кооперации в топ районите на София. Въпреки това най-високите сделки на квадратен метър остават около Докторски паметник - традиционно най-скъпият район”, казва Светослава Георгиева.

3000 евро/кв. м около Докторски паметник

Средната цена за луксозен дом стигна 2000 евро/кв. м

Купиха апартамент за 4650 евро/кв. м 

Цените на луксозните имоти в София надминаха нивото от 2000 евро/кв. м.

Средната цена на луксозен апартамент в София е над 2000 евро/кв. м при около 1700 евро/кв. м година по-рано, пише в анализ на компания за луксозни имоти. Значително над тези нива се сключват сделки в центъра на града, както и в района на Докторски паметник.

И в двете зони покачването на цените изпреварва средното поскъпване за София. Средните цени около Докторски паметник надминават 3000 евро/кв. м.

Най-скъпи са имотите около улиците “Съборна”, “Московска” и “Велико Търново”. В тази част на столицата завършен и луксозно обзаведен апартамент може да достигне и продажна цена от 5000 евро/кв. м.

Именно в този район е сключена най-скъпата сделка от компанията за луксозни имоти за 2021 г. - луксозен апартамент с цена 4650 евро/кв. м. Другите най-скъпо продадени имоти са на улиците “Шишман” и “Сан Стефано”, където тези нива се достигат за завършени и луксозно обзаведени апартаменти.

Пазарът на луксозни къщи се ориентира към новото строителство, като около 20% от продаваните къщи са в строеж.

Към предпочитаните локации от купувачите, освен районите по Витошката яка, вече се причисляват и Панчарево, както и Банкя. Квартал Симеоново също се нарежда сред търсените за покупка на висок клас къщи.

В този сегмент от пазара на луксозни имоти търсенето все още трудно среща предлагането. Много купувачи търсят нови къщи с модерна архитектура и “умни” системи, но се предлагат предимно такива с класическа архитектура.

Потенциал за ръст при сделките с къщи има в затворени комплекси в престижните крайградски столични райони, посочват консултантите.