Да бъдат увеличени данъчните облекчения за родителите или да бъде въведен необлагаем минимум в размер на минималната заплата, поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, пише Труд.

От синдикалната организация поискаха от правителството конкретни мерки, насочени към повишаване доходите на хората, като сред тях е разписването на правила за даване на бонуси от фирмите на работниците.

Сега един родителите може да ползва данъчен бонус като намали данъка върху годишния си доход с до 600 лв. за едно дете, с 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца.

Тази мярка работи, подкрепя се от обществото и е алтернатива на необлагаемия минимум, каза Пламен Димитров. Но според него облекченията за родители в бюджета за 2025 г. трябва да бъдат по-големи.

Да бъде променена и данъчната система в страната, така че да бъде по-справедлива, настояват от КНСБ. Предложението им е ставките на трите основни данъка - ДДС, данък върху печалбата и данък върху доходите, да станат по 15%.

В момента ДДС е 20 на сто, а ставките на другите два данъка са 10 на сто. Сегашната данъчна система не води до ръст на чуждите инвестиции и не намалява неравенството в обществото, каза Пламен Димитров.

Максималният осигурителен доход да бъде определян по формула, така че ежегодно да бъде актуализиран, настояват още от КНСБ. Така ще се избегнат ежегодните спорове при приемане на бюджета дали да бъде увеличен максималният осигурителен доход и с колко.

Още отсега при работата по проектобюджета за 2025 г. да бъдат предвидени пари за вдигане на минималната заплата и на възнагражденията в администрацията, искат от синдикалната организация.

Разходите за заплати през 2024 г. в бюджета са повишени с 1,5 млрд. лв. Основната част от тези средства е, за да бъде осигурено изплащането на заплатите, които бяха повишени през миналата година. Но е предвидена и сума за вдигане на заплати в администрацията, която трябва да бъде разпределена по методика, одобрена от Министерски съвет.

Проблемът е, че вече изтече месец февруари, а още не е ясно кои хора от държавната администрация ще получат увеличение на заплатите през тази година и с колко.

От синдикалната организация настояват от Закона за публичните финанси да бъде премахнато правилото, че разходите на държавния бюджет може да бъдат до 40% от брутния вътрешен продукт на страната.

Искаме този таван да бъде премахнат, не за да харчат без лимит, а за да може държавата да изпълни стоите ангажименти в сфери като образование, здравеопазване и отбрана, каза Пламен Димитров.

През 2021 г. разходите за образование са били 4,5% от БВП, а сега са 4,1%. Преди три години парите за здравеопазване са били 5,4% от БВП, а сега са 4,9%.

Според КНСБ работата по прилагане в България на директивата на ЕС за адекватни минимални заплати е замръзнала. От началото на тази година минималната заплата беше определена като 50% от средната. Но директивата на ЕС изисква да бъдат въведени и критерии за адекватност на минималната заплата. Според синдикалната организация е недостатък, че в Кодекса на труда няма раздел за заплащането на труда.

От КНСБ искат в Кодекса на труда да бъдат разписани правила за даване на бонуси на работниците във фирмите, като бонусите да бъдат с постоянен и с плаващ елемент, според резултатите от работата на конкретния служител.

В момента правила за даването на бонуси няма, което позволява те да бъдат разпределяни според конкретните желания на шефовете на звена в частните фирми, което често води до несправедливо разпределение на парите.

Мъжете и жените с равни заплати

Анализ на пенсионната система с цел подобряването є правят в социалното министерство, но какви ще бъдат промените можем само да гадаем, заяви Ася Гонева от КНСБ. Според нея трябва да се гарантира адекватност на размера на пенсиите, както и ежегодно да бъдат осъвременявани.

От синдикалната организация искат в България да бъде приложена директива на ЕС за равното заплащане на мъжете и жените. Според президента на КНСБ Пламен Димитров стартовите заплати на мъжете и жените във всяка фирма трябва да са еднакви, а хората с по-голям опит да взимат по-високи възнаграждения.

Да бъде променено законодателството, така че при незаконно уволнение да бъдат изплащани всички заплати на хората, за времето, през което не са били на работа, настояват от КНСБ.

В момента при незаконно уволнение съдът може да върне човека на работа след 2-3 години, но човекът може да получи максимално шест заплати, за това че е бил уволнен незаконно, обясни Пламен Димитров.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук