Синът на Уорън Бъфет навършва 19 години през 1977 г. Питър получава чудесен подарък – пари от продажбата на фермата на дядо му, с които Бъфет-старши вече е купил акции от неговата собствена компания Berkshire Hathaway.

„Бе ми казано, че не мога да очаквам повече“, разказва Питър Бъфет в своята автобиография. Трите деца на Бъфет получават значителни пари за благотворителни цели, но тези 90 000 долара са единствените, предоставени на Питър за лично ползване, казва той в интервю за NPR.

И така – какво прави тийнейджър с толкова много пари. Купува си кола или жилище с гледка към океана? Пътува из света?

Най-малкото дете на Уорън Бъфет обаче избира различен път. Вече имах наблюдения върху Сюзън и Хауърт (бел. ред. другите две деца на Бъфет), които доста бързо похарчиха голяма част от техните средства. Не исках да постъпвам по този начин, казва Питър.

По това време той вече е решил, че ще следва мечтата си – да стане музикант. Той продава акциите си и използва парите, „за да си купи време, в което да реши как точно да постигне мечтата си“.

Първото му решение е да напусне Станфорд, където учи по онова време.

Питър прави бюджет и решава да се премести в Сан Франциско, където живее „доста скромно“ в малък апартамент. Той си спомня, че единствените му по-големи разходи са свързани с звукозаписното му оборудване.

Там той работи върху своето усъвършенстване, както като продуцент, така и като пианист.

Успехът на Питър Бъфет обаче не идва от контактите на баща му. Един ден той миел старата си кола, когато при него се отбил съсед, който го попитал какво работи, за да си изкарва прехраната“.

Отговорих му, че съм композитор, спомня си Питър в своята книга. Съседът ме запозна със своя зет, който работеше като аниматор и се нуждаеше от рекламни мелодии за музикален канал. Този канал през 80-те години е наричан често „културен феномен“, а неговото име е MTV.

Днес, на 62-годишна възраст, Питър вече има издадени няколко албума, а освен това работи и по музиката на филма „Танцуващият с вълци“, където Кевин Костнър изпълнява главната роля.

Поглеждайки назад във времето, Питър казва, че е можел да избере и друг път – да завърши колеж и да започне работа в компанията на баща му, което би му осигурило прилични доходи. По този начин, той можел да остави своето наследство непокътнато.

Справка на CNBC сочи, че 90 хил. долара в акции на Berkshire Hathaway през 1977 г., днес биха се равнявали на 200 млн. долара, което прави доходност от 250 000%.

„Не направих този избор и не съжалявам“, пише Питър. Използвах наследството си, за да си купя нещо, което е по-ценно от парите. Купих си време. А това време ми позволи да успея в това, което обичам да правя.

Явно Питър е усвоил добре един от основните уроци на Уорън Бъфет, според който „човек трябва да се занимава с неща, който са му интересни и заради които ще става с удоволствие от леглото всяка сутрин.

„Осъзнавам, че тези пари, които получих от наследството ми бяха като подарък и по-скоро привилегия“. Без тези пари, нямаше да мога да прекарам хиляди часове с музикалното му оборудване, за да постигна мечтите си, казва още Питър Бъфет.

Бившата съпруга на Питър също си спомня, че Уорън Бъфет е подарявал по 10 000 долара в акции за Коледа. Мери казва още, че тя купувала допълнителни количества от дарените акции, „защото знаех, че ще поскъпнат“.