Пловдив се изкачва на първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на годината в областта са въведени в експлоатация 72 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт, пише Труд бг.

Пловдив отново е начело в класацията след като преди това столицата беше на първо място по нови големи жилища в продължение на три поредни тримесечия.

На второ място е София със 70 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация за едно тримесечие. Топ три се допълва от област Варна с 47 нови големи жилища. Четвъртата позиция е за София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 43, а на пето място е област Бургас с 40 големи жилища.

Интересът към големите къщи и апартаменти нараства. Затова в страната има още няколко области, в които завършените жилища с поне пет стаи само за едно тримесечие са от десет нагоре.

Това са Благоевград (33 големи жилища), Стара Загора (29), Русе (19), Пазарджик (19), Перник (16), Хасково (14) и Сливен (10). Общо за страната завършените големи жилища са 453 броя.

София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В столицата за три месеца в експлоатация са въведени 1413 апартаменти и къщи. На второ място остава област Бургас, където са завършени 1073 жилища. Област Варна е на трето място с 567 жилища.

Челната петица се допълва от областите Пловдив и Благоевград съответно с 548 и 275 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са София-област (189), Стара Загора (167), Пазарджик (130) и Кърджали (105). Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната. Като много жилища изграждат в района около София.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в областите Видин и Монтана през тримесечието са въведени в експлоатация съответно само едно и две жилища, а в областите Габрово и Силистра само по 5 броя.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 70, а в Северния централен район - 116.

Докато в Североизточния район новите домове са 757, което е над четири пъти повече от другите два северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно, като за три месеца са въведени в експлоатация 1951 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните.

През тримесечието завършените тристайни жилища са 1663, като те изостават по брой от двустайните. Тристайните жилища са 32,7% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 1884 и имат дял от 37%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 512 и са по-малко от едностайните, които са 573.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е общо 1239, а новопостроените жилища в тях са 5085. На годишна база сградите са с 97 по-малко.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 73,5%, с тухлена - 23,3%, с панелна - 0,3%, а с друга - 2,9%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (76%), следвани от жилищните кооперации (15,3%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените вили.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 486,7 хил. кв. м. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище се увеличава спрямо същия период на миналата година от 94,4 кв. м на 95,7 кв. м.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Видин - 400 кв. м, и Силистра - 278,4 кв. м, а най-малка - в областите Бургас - 61,7 кв. м, и Шумен - 63,7 кв. метра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук