Бившата съпруга на Джеф Безос - Макензи Скот, попадна класацията на „Форбс” за световните милиардери за първи път преди година със състояние, възлизащо на 36 милиарда долара, съставено от акции в „Амазон”, които получи при развода си в средата на 2019 г.


Тогава тя беше 22-ият най-богат човек в света и четвъртата жена в класацията по този показател, пише "Форбс".

В тазгодишната класация на световните милиардери 50-годишната Скот все още е на 22-ра позиция.

Богатството й се оценява на 53 милиарда долара, което е с почти 50% повече от преди година, а това се дължи на близо 66-процентовото увеличение на стойността на акциите на „Амазон”. Всичко това, след като през 2020 г. раздаде дарения на стойност 5,8 милиарда долара на организации с нестопанска цел.

Увеличеното й състояние я прави третата най-богата жена в света след наследничката на „Л’Ореал” Франсоаз Бетанкур-Майерс, чието състояние възлиза на 73,6 млрд. долара и наследничката на „Уолмарт” Алис Уолтън с 61,8 млрд. долара.

Ако трябва да сравним дарението на Макензи Скот за изминалата година, фондацията „Бил и Мелинда Гейтс” – най-голямата частна фондация в САЩ, е направила дарение от 5,1 милиарда долара през 2019 г.

За сведение, Скот няма собствен уебсайт и не е ясно колко хора е наела за изследователски организации и разпределяне на безвъзмездни средства. Тя работи с фирма с нестопанска цел - Bridgespan, която съветва други организации и филантропи.

50-годишната Макензи, която вече се представя бащиното си име Скот, не е давала интервю, откакто двамата с Джеф Безос се разведоха. Но през 2019 г. обеща да даде поне половината от състоянието си за благотворителни каузи по време на живота си или след смъртта си.

„Подходът ми към филантропията ще продължи да бъде внимателен. Ще отнеме време и усилия. Но няма да чакам, ще продължа, докато не изпразня сейфа”, заяви преди време Скот и отбеляза, че най-голямото предизвикателство може би ще бъдат усилията да изпразни сейфа, докато парите в него продължават да се умножават.