Американският президент Доналд Тръмп заяви, че най-добрият начин за борба с влиянието на Русия в енергийния сектор е продажбата на втечнен природен газ от Съединените щати на Европейския съюз, съобщават световните издания.
Американският лидер отбелязва, че САЩ възнамеряват да наложат санкции на участниците в "Северен поток-2". Той е обяснил, че опитвайки се да блокира проекта, Вашингтон защитава Германия от Русия. Според неговите думи, Берлин дава на Москва милиарди. "Но имаме нещо по-добро - големи резерви втечнен природен газ. Мисля, че това е реалният изход", - каза Тръмп, отговаряйки на въпросите на журналистите след преговори с полския президент Анджей Дуда.

В същото време Доналд Тръмп изрази надежда, че Съединените щати ще имат отлични отношения с Русия, Германия и други страни по света.

Освен това американският президент заяви, че САЩ подкрепят проекта за изграждане на газопровода Baltic Pipeline от Полша до Дания, "който диверсифицира доставките в Европа".

По-рано беше съобщено, че германските власти не възнамеряват да признаят и изпълнят санкциите, които САЩ могат да наложат във връзка с участието в проекта.

Превод и редакция: БЛИЦ