Цените на природния газ на спотовите борси във Великобритания и Нидерландия се повишиха в сряда. Тарифата в Нидерландия се повиши с над 16 евро за мегаватчас до малко над 200 евро, а на Острова - до 290 паунда за мегаватчас.

Тези изменения вероятно са в резултат от страха, че Русия може да спре подаването на газ през Украйна заради ценови спор с Киев.

Подобно развитие ще бъде сериозен удар за Европа заради проблемите в мрежата на „Северен поток” под Балтийско море. Все още не е ясно дали повредите, които бяха определени като „безпрецедентни”, са саботаж, но изказванията на световните лидери сочат по-скоро именно този вариант.

Още във вторник стана ясно, че операторът на мрежата няма представа колко време ще е необходимо за ремонта. Вероятно става дума за поне една година.

Продължаващите спорове между „Газпром" и украинската „Нефтогаз" може да доведат до санкции от руската страна и тя да престане да изплаща транзитни такси на Киев. Тогава потоците ще спрат. Така за енергийно гладната Европа се създава още един проблем - сигурността на инфраструктурата, по която газът достига до континента.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук