Световната финансова криза се стовари с пълна сила върху предприятия от рудодобива и металургията. Сривът в цените на черните и цветните метали, които паднаха над 40%, удари "Кремиковци", Стомана-Перник, КЦМ - Пловдив и ОЦК -Кърджали. Складовете са затрупани с цветен и черен скрап, но никой не иска да купува. Пред затваряне са 60 фирми, съобщава в. "Труд".
Засега медодобивните предприятия били на печалба , но страхът от бъдещи трусове витаел и там.
Складовете са затрупани с цветен и черен скрап , но никой не иска да купува, алармираха от браншовата асоциация. Търговията е изцяло замряла и пред затваряне са около 60 предприятия за преработка на вторични суровини. Кризата е в България, но никой не говори за нея-все едно сме самотен остров, съобщи изпълнителният директор на асоциацията Теменужка Костова.
Спадът на цените на металите почнал през лятото. От началото мислехме, че това е заради отпускарския сезон. Шокът обаче дошъл в края на август, когато цената на цветния скрап се сринала от 7 600 долара за тон на 4000 долара за тон, а на алуминия от 3000 на 1900 долара за тон. На вътрешния пазар отпадъците от черни метали поевтинели от 600 на 200 лв. за тон.
Китай е затворил пазара си за внос, САЩ-също, всички металургични предприятия в Европа са свили производството си и купуват малки количества суровини.
Компаниите се надявали, че след избора на новия президент на САЩ цените на металите ще се нормализират. /БЛИЦ