Предпазливостта на инвеститорите преди срещата на Федералния резерв на САЩ ограничи ръста на акциите в Азия, докато цените на петрола отстъпиха, след като опасенията около растежа на световната икономика надделяха над тези около напрежението в Близкия Изток.

Индексът Shanghai Composite се понижи с 0.25%, хонконгският Hang Seng нарасна с 0.15%, а японският Nikkei изгуби 0.3%. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.2%. Австралийският основен индекс нарасна с 0.3%, след като протоколът от последната среща на Централната банка на Австралия даде индикации за ново понижение на лихвите.

По-късно днес Фед започва двудневната си среща в условията на натиск от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп да понижи лихвите. Централната банка се очаква да остави лихвите без промяна този път, но да подготви почвата за понижение по-късно през годината. Новите надежди за по-ниски лихви напоследък дават импулс на рисковите активи, които миналия месец пострадаха от ескалация на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. Щатският индекс S&P 500 бележи повишение от 5% този месец, след като през май записа понижение вследствие на опасенията около търговската война. “Само за няколко месеца положението се промени така, че Фед задаваше посоката на пазара, а сега пазарът активно задава посоката на Фед,” заявиха анализатри от Bank of America Merrill Lynch, цитирани от Ройтерс.

Лихвите по щатските държавни облигации се понижиха вчера, след като индексът на Фед за бизнес растеж в щата Ню Йорк падна до най-ниското си ниво от над 2.5-години, което засили очакванията за понижение на лихвите. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 97.468, след като отстъпи от двуседмичния си връх. Австралийският долар поевтиня до петмесечен минимум от 0.6851 щатски долара, след като протоколът от последната среща на Централната банка на Австралия показа, че финансовата институция смята, че може да облекчи паричната политика отново, за да свали нивото на безработицата и да съживи ръста на заплатите и инфлацията.

Централната банка понижи основната си лихва до рекордно ниското ниво от 1.25% на срещата си по-рано през месеца, за да подкрепи икономиката. Британският паунд продължи ръста си от вчера и докосна нивото от 1.2512 спрямо долара, което е найниското от 3 януари. Опасенията, че Борис Джонсън ще замени Тереза Мей като премиер на Великобритания натежаха над паунда. Еврото поскъпва леко до 1.1231, след като през предния ден се търгува в тесен рейндж. Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняха с 0.13%, до 51.86 долара за барел, след като отстъпиха с 1.1% в предходния ден, докато тези на брента се обезцениха с 0.2%, до 60.81 долара за барел след спада от 1.7% от понеделник.

Цените на петрола паднаха вчера, след като слабите данни от края на миналата седмица за китайската икономика породиха опасения относно търсенето на суровината в световен мащаб. Опасенията около отслабващото търсене надделяха над напрежението в Близкия Изток, което остава високо след нападението през миналата седмица срещу два танкера в Оманския залив.