Азиатските акции поевтиняват днес, повлечени надолу от спада на Уолстрийт, след като рязкото понижение в лихвите по дългосрочните щатски държавни облигации и напрежението около търговския конфликт породиха опасения сред инвеститорите относно ръста на световната икономика.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 1.35% днес.

Хонконгският Hang Seng се понижи с 1.55%, докато индексът Shanghai Composite изгуби 0.2%.

Японският Nikkei отчете понижение от 0.8%, докато южнокорейският KOSPI е 0.5% надолу.

Австралийският основен индекс се понижи с 1%, след като бе поставен под натиск от загубите в световен мащаб. Нагласите се влошиха още повече, след като изнесените днес данни показаха, че икономическият растеж на Австралия е по-слаб от очакваното през третото тримесечие.

Австралийският долар губи 0.5%, до 0.7304 щатски долара.

Щатският индекс Dow Jones вчера падна с 3.1%, докато понижението при Nasdaq бе от 3.8%. Спадът на индекса на финансовите компании SPSY, които са особено чувствителни на колебания на пазара на облигации, бе от 4.4%.

След спада на Уолстрийт вчера, фючърсите на S&P 500 днес бележат повишение от 0.4% в азиатската търговия.

Дадените през миналата седмица индикации от страна на Федералния резерв, че централната банка на САЩ може би е към края на тригодишния цикъл на вдигане на лихвите понижи лихвата по 10-годишните книжа до тримесечни дъна от под 3%.

Опасенията около забавянето на растежа на щатската икономика ускориха изглаждането на кривата на доходността - феномен, при който лихвите по по-дългосрочните облигации падат по-бързо от тези по книжата с по-скорошен падеж.

Спредът между лихвите по двегодишните и 10-годишните книжа бе на най-ниското си ниво от повече от десетилетие и е близо до инверсия, при която лихвите по дългосрочните облигации ще станат по-ниски от тези по краткосрочните.

Изглаждането на кривата е считано за индикатор за забавящ се ръст на икономиката, като по-ниските лихви по дългосрочните облигации предполагат, че пазарите предвиждат икономически спад.

Според подразделението на Федералния резерв в Кливланд, всяка от последните седем рецесии в САЩ е била предшествана от обърната крива.

Това обаче не е сигурен индикатор за рецесия, тъй като инверсия през 1966 г. и много изгладена крива през 1998 г. впоследствие не водят до рецесии.

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение в парламента вчера в началото на петте дни на дебати относно плановете й за напускане на ЕС, които биха могли да определят бъдещето на брекзит и съдбата на нейното правителство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера заплаши да наложи “сериозни мита” върху китайските стоки, внасяни в САЩ, ако неговата администрация не успее да постигне търговско споразумение с Пекин.

На фона на засилването на съмненията дали двете страни биха могли да изгладят различията си, от Китай обявиха днес, че са уверени, че ще стигнат до сделка с Вашингтон в рамките на 90-дневния период за преговори, който двете страни договориха.

Ако обаче преговорите претърпят провал, още през март биха могли да се очакват нови мита от страна на САЩ и ответни мерки от страна на Китай.

Доларът изпитва затруднения днес вследствие на падащите лихви по щатските държавни облигации. Доларовият индекс за кратко падна до двуседмично дъно от 96.379 вчера, преди да се върне отново над нивото от 97.00.

Доларът поевтинява спрямо йената, като вчера изгуби 0.75%, преди да ограничи част от загубите си до 112.95 йени за долар.

Британският паунд губи 0.3% до 1.2703 долара, след като вчера докосна 17-месечно дъно от 1.2659 долара, вследствие на дебатите около брекзит в парламента.

Цените на петрола се понижават под натиска на нарастващите петролни запаси на САЩ и опасенията, че забавянето на темпа на растеж на световната икономика ще ограничи търсенето на суровините.

Фючърсите на щатския лек суров петрол губят 1.7%, до 52.35 долара за барел, докато петролът от сорта брент поевтинява с 1.75%, до 61.00 долара за барел.