Нараства търсенето на луксозни жилища в София. В резултат апартаментите от средно висок и висок клас поскъпнаха с 12% за година, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише Труд бг.

Средната цена на апартамент с две спални е между 180 хил. и 230 хил. евро. За жилище в столицата с три спални от луксозния сегмент от пазара трябва да дадете между 240 хил. и 300 хил. евро.

Продължава тенденцията да търсят жилища с допълнително пространство, което може да се обособи за работен кабинет, както и имоти с партерна тераса, двор или градина. Самостоятелните къщи от средно висок и висок клас струват средно 486 хил. евро, посочват консултантите.

А къщите от редови тип, тоест еднаквите къщи в отделни комплекси, струват между 320 хил. и 450 хил. евро.

Мечта: Стогодишна къща се превърна в палат!

Наемите в луксозния сегмент от пазара остават стабилни. Наемът на апартамент в столицата с две спални е между 950 евро и 1200 евро. За наем на луксозен апартамент с три спални трябва да дадете от 1300 евро до 1600 евро на месец. А наемите на къщи от средно висок и висок клас започват от 2000 евро.

Предлагането на имоти в луксозния сегмент на пазара нарасна с 6% за година и достига 12 760 жилища, посочват от консултантската компания. Въпреки нарастването в предлагането като цяло, се очертава тенденция на недостиг на жилища в този сегмент.

Дефицитът се изразява не по отношение на броя жилища, а на наличието на такива, които отговарят на повишените критерии на купувачите, обясняват брокери. Свободните луксозни жилища в завършени комплекси запазват дела си 3% от общия обем.

А броят на жилищните единици в проекти в активно строителство e 3200. Най-продаваните имоти от високия и средно високия сегмент от пазара са апартаменти с две спални (69% от сделките), следвани от къщи (с дял от 15%) и апартаменти с три спални (8%).

Търсенето е фокусирано предимно върху жилища за инвестиция (62% от всички сделки). Но голяма част от купувачите търсят луксозен имот, за да живеят в него със семейството си.

Достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти оказват влияние и върху пазара, като 62% от общия брой сделки са с банков заем.

Продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат, прогнозират консултантите. Ще се запази интересът към по-големи жилища с повече пространство.

Очакванията са при новото строителство продажните цените да се увеличат с между 7% и 9% за година, а наемите да останат стабилни.