България е в по-добра позиция от развитите европейски държави, банковата система е стабилна, заяви финансистът Мартин Заимов за Нова телевизия. Доказателство за това е, че самото правителство държи над 2 млрд. лева в банки, посочи още той.
На фондовата борса се наблюдава спадане на индексите, но сривът на пазара не се дължи на вътрешни фактори. Много от загубите са само на хартия, ако хората си продават акциите на тези ниски цени, посочи от своя страна Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на фондовата борса.
Няма очакване България да влезе в дълбоки икономически проблеми заради световната икономическа криза, посочи и бившият финансов министър Милен Велчев. Той отбеляза, че  в момента българската икономика се развива с рекордни темпове, а държавният дълг е само 11% от БВП. Все още няма необходимост за българските банки да се повиши гаранцията за спестяванията на граждани до 50 хил. евро, както поискаха вчера финансовите министри от страните-членки на ЕС. До момента гаранцията е за влогове на стойност до 40 хил. лева, каза още Милен Велчев. Той посъветва хората да продължават да държат парите си в банки и да не продават акциите си сега на тези ниски цени. /БЛИЦ