За де не се изпуснат парите от ЕС за земеделие, Министерството на земеделието и храните стартира разяснителна кампания по програмата за развитие на селските райони. Тя беше открита от премиера Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Кампанията "Пътуващи експерти за съвети в земеделието от врата на врата" включва всички 28 области в България. Там се очаква да минат експертите от министерството и да обяснят на селскостопанските производители целта на програмата за развитие на селските райони и всички подробности по нейното финансиране. Експертите ще разясняват на земеделците как се прави бизнесплан, как се кандидатства по даден проект и как се попълват апликационните формуляри.
Общо парите, отделени от ЕС за родното земеделие, са 6 млрд. евро. От тях малко под два млрд. евро са за директни субсидии, а повече от три млрд. евро по програмата за развитие на селските райони.
За да се получи нормално усвояване на тези средства, е необходима информация, каза премиерът Станишев. Кампанията има за цел европейската програма да достигне до всеки земеделец, заяви от своя страна министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.
Десислава Вангелова, БЛИЦ