В сряда зам.-министърът на икономиката Нина Радева ще се срещне със собственика на украинската „Смарт груп”, с когото ще преговаря за влизането на компанията в „Кремиковци”. Това съобщи лидерът на синдикалната структура на КНСБ в комбината Васил Яначков. Украинците са казали, че до края на седмицата могат да започнат доставката на суровини за комбината. От украинската фирма са казали и, че няма да съкращават персонал.
Работниците от „Кремиковци” и днес излязоха на протест в столицата. От храм паметника "Свети Александър Невски" те се насочиха към Министерски съвет. Не след дълго започнаха да хвърлят пиратки на площада пред сградата на МС. Те поставиха и просешка чиния пред сградата на правителството и призоваха хората да им хвърлят стотинки и подаяния в нея. Председателят на синдикат "Металици" към КНСБ заяви, че сред протестиращите има такива, които подстрекават работниците към сблъсъци с полицията. Един от работниците, който хвърляше бомбички, бе задържан, като при ареста му се видя, че носи лента на Националната гвардия на Боян Расате, който също присъстваше на протеста.
Яначков заяви, че заплатите на работниците за август трябва да бъдат изплатени най-късно до вторник, каквото е обещанието на правителството. Заплатите за септември трябва да бъдат изплатени до края на следващата седмица. Продукцията, която ще бъде извозена от комбината днес, утре и в неделя, трябва да бъде заплатена в понеделник.
Протестите на кремиковските работници ще продължат и следващата седмица. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров дори се закани по време на протеста, че в понеделник „ще започне боят по управляващите”, ако те не вземат решение. По неговите думи, работници от пристанищата „Лом” и „Бургас” ще блокират във вторник ж.п. възел Бургас, тъй като има вероятност 100 души да останат без работа. Работниците ще извършат това в подкрепа на „Кремиковци”.
Заместник-председателят на синдикална федерация "Металици" Ренета Петрова заяви, че в комбината на ден се получавали по 50 - 60 молби за оставки. Заради неизплащането на заплатите металурзи масово напускат, каза тя.
Металурзите настояват да се сформира правителствен екип, който да разгледа всички юридически и екологични казуси при влизането на „Смарт груп” в комбината, за да се предотвратят всички рискове и да не се губи време при спасяването му.

Отговор

Ситуацията около металургичния комбинат „Кремиковци” е сериозна. В ход е процедура на несъстоятелност в съда, защото години наред комбинатът не се управлява по най-добрия начин. Не са направени и необходимите инвестиции за модернизация. Това каза министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция след среща с федералния канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер.
От Министерството на икономиката и енергетиката казаха, че ще изискат от синдика на „Кремиковци” точен график за извозването на готовата продукция от комбината към базите на Държавния резерв и превеждането на дължимите суми. /БЛИЦ