Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде по-малко от инфлацията само за първите шест месеца на годината, показват изчисления, пише “Труд”.

Управляващите излъгаха, че пенсиите ще нараснат с около 20%. Увеличението всъщност е с между 8,6% и 9,5%, но цените на стоките и услугите от потребителската кошница на пенсионерите само за първата половина на годината ще нараснат повече.

Така дори след обещаното вдигане на пенсиите от 1 юли пенсионерите реално ще бъдат по-бедни, отколкото сега.

Увеличението на парите за пенсионерите няма да е с 20%, защото пенсиите първо ще бъдат вдигнати с 10%, а след това към тях ще бъдат прибавени и 60-те лева ковид добавка, които получават и в момента. Какво показват конкретните цифри.

В момента минималната сума за пенсионерите е 370 лв. пенсия и 60 лв. добавка, което прави общо 430 лв. От 1 юли добавки няма да има, а минималната пенсия става 467 лв., което е увеличение само с 8,6% спрямо сега получаваните пари.

Ако човек в момента получава пенсия от 550 лв. и 60 лв. добавка, от 1 юли по новата формула за преизчисление ще взима 665 лв., което е с 9% повече спрямо сега получаваните пари.

При по-големите пенсии увеличението е малко по-голямо. Например, ако човек в момента получава пенсия от 1300 лв. и 60 лв. добавка, от 1 юли ще взима 1490 лв., което е с 9,5% повече от общата сума, която получава сега.

Това увеличение на пенсиите обаче няма да покрие дори личната инфлация на възрастните хора само за първата половина на годината. Така още през юли пенсионерите ще бъдат по-бед­ни отколкото сега.

А през оставащите месеци до края на годината ще продължат да обедняват. Според заявките на управляващите от 1 октомври трябва да има ново преизчисляване на пенсиите, но беше обявено, че то ще засегне само 770 хил. души, а не всичките около 2 млн. пенсионери. С колко ще бъде увеличението също не е ясно.

За да пресметнем личната инфлация на един пенсионер да приемем, че той получава средна пенсия от 600 лв. и харчи парите си за:

300 лв. за храна, 100 лв. за лекарства, 10 лв. за вода, 40 лв. за ток, 80 лв. средно на месец за парно, 40 лв. за бензин и 30 лв. за телефон и телевизия.

Личната инфлация на този пенсионер само за периода от януари до април е 9%. Това показва онлайн калкулаторът на НСИ, чрез който всеки може да пресметне инфлацията на своето домакинство в зависимост от това за какво харчат парите си.

Оказва се, че само за първите четири месеца на годината личната инфлация на пенсионера е по-голяма от предложеното от управляващите увеличение на минималната пенсия.

А като добавим повишението на цените за май и юни, се оказва, че със сигурност инфлацията само за полугодието ще бъде по-голяма от ръста на пенсиите от 1 юли.

Със заявката, че някои пенсии ще бъдат повишени от 1 октомври надеждите на пенсионерите, че реално ще получат повече пари, се отлагат с още няколко месеца.

Ясно е обаче, че увеличението от октомври ще важи само за около една трета от пенсионерите. Освен това то едва ли ще бъде толкова голямо, че да покрие инфлацията през втората половина на годината.

Минималната заплата остава 710 лв. 

Храните поскъпнаха с 14% за четири месеца

Горивата на нагоре с 22%

Управляващите с хаотичните си и ненавременни действия предизвикаха очаквания за ръст на цените, а с предлаганите от тях мерки само подклаждат ръста на инфлацията, категорични са икономистите.

Само за първите четири месеца на годината храните са поскъпнали с 14,2%, показват официалните данни на НСИ. А повишението на цените на горивата е с близо 22%. Официалната инфлация само за периода от януари до април е 7,8%. Но ако в едно домакинство дават над 30 на сто от всичките си разходи за храна, личната инфлация на това семейство е по-голяма.

Пенсионерите ще обеднеят до края на годината, но получаваните от тях средства все пак ще нараснат. Но не така стои въпросът с по-голяма част от хората в страната.

Минималната заплата в момента е 710 лв. и управляващите нямат намерение да я увеличават въпреки настояването на синдикатите.

В държавната администрация повишение на заплатите от 1 април получиха само учителите и магистратите. С актуализацията на бюджета от 1 юли засега също не е планирано вдигане на заплатите.

В резултат всички чиновници реално значително ще обеднеят по време на управлението на премиера Кирил Петков.

В повечето фирми не могат да си позволят да вдигнат много заплатите, защото нарастват разходите за горива, ток и материали.

Освен това заради ръста на цените ще се свие потреблението на хората. Така високата инфлация ще направи не само хората по-бедни, а и печалбите на повечето фирми ще бъдат по-малки.

И всичко това се случва защото управляващите се забавиха с мерките, изпуснаха ситуацията от контрол и създадоха недоверие сред хората, че могат да се справят с проблемите.