Лихвите по ипотечни заеми в лева паднаха под 3%. Средното ниво за пазара е 3,19%, което е историческо ниско ниво, става ясно от последните данни на БНБ за месец март. Толкова ниски лихви не е имало никога в България, припомнят анализатори.

В момента най-ниската лихва, на която може да се сключи договор за ипотека, е 2,80%, сочи класацията на финансовия сайт "Моите пари". Изгодната оферта обаче е за привилегировани клиенти - такива, чийто осигурителен доход е максималният допустим. Естествено се изисква и превод на работната заплата, което е обичайна практика за банките при отпускане на какъвто и да е заем. Има и още по-малка лихва от 2,6%, но тя е по-скоро бутиков, а не масов продукт и се договаря с клиента индивидуално. Все по-ясна става тенденцията лихвата да се определя спрямо надеждността на клиента. Така например човек с осигурителен доход до 1500 лева ще подпише договор за заем на лихва от 3.10%, а за друг, който се осигурява на над 2000 лева, лихвата ще бъде 2,95%.

Ниските лихви по новоотпуснати заеми карат все повече клиенти да направят стъпки да предоговорят старите си ипотеки. За да има икономически смисъл от това упражнение обаче, разликата между старата и новата лихва трябва да е поне 1,5-2%. Съществуват и други разходи, които оскъпяват начинанието - за учредяване на нова ипотека, пазарна оценка и такси, които вървят с отпускането на новия заем.

Средномесечно банките отпускат по 250 млн. лв. ипотечни кредити, сочи още справка от БНБ.

За разлика от ипотечните потребителските кредити не поевтиняват с толкова бързи темпове. От известно време лихвите при тях са в застой на около 7-8%.