Актуални оперативните данни на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) показват, че за първите 19 дни страната е внесла с 35 694 MWh повече ток, отколкото е изнесла. Така за първи път от десетилетия България става нетен вносител на електроенергия. 

Според експерти в бранша причините за това не се крият в в това, че наличните мощности не могат да задоволят търсенето, а са чисто пазарни.  Обяснението е, че  заради все по-високите цени на електроенергия тя не може да бъде пласирана изцяло на пазара и на нейно място идва по-евтин внос. 

Логичното последствие от това е, че производството на електроенергия в страната се е понижило с около 15% на сто в сравнение със същия период на м.г. Освен това не малко от електрическите централи работят на непълна мощност. Един от примерите е  държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която работи в момента с по-малко от 50% от капацитета си.

Васил Велев: В българската енергетика има триглав змей

Тенденцията на постоянен спад на износа на електроенергия започна от пролетта на 2019 г., като за цялата м. г. експортът на ток беше с 25% по-малък спрямо 2018-а.

Заради засушаването вецовете сега буквално и спадът в производството им от началото на годината е 48% спрямо същия период на 2019 г. С около 14 на сто е спаднало и производството на  АЕЦ "Козлодуй" и тецовете. 

Същевременно има леко повишение при ВЕИ, показват още данните на ЕСО, но поради малкия им дял в общото производство това не оказва особено влияние.

Борсовите цени на тока в България обаче остават най-високи в цяла Европа - в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за 21 януари стойността e 60.86 евро/MWh.

В същото време Сърбия и Румъния, токът се продава по около 55 евро/MWh, което предполага че вносът оттам ще продължи. В Гърция борсовата електроенергия е малко над 63 евро/MWh, сочи справка в сайта www.energylive.cloud за страните от региона. В тази стойност обаче влизат различни технологични такси, които не се калкулират в цената, посочена за България.