Над 60 % от хърватите подкрепят влизането в еврозоната. Това показват данните на финансовото министерство в страната. Хърватия ще приеме еврото на 1 януари 2023 година. За пътя на Загреб към еврозоната, нагласите и страховете на хората, разказва Теодора Георгиева по BgOnAir.

В Хърватия кафето е на почит. В момента цената на ободряващата напитка в столицата Загреб струва около 10 куни. От 1 януари 2023 година обаче местните ще плащат по евро и 30 цента. България и Хърватия заедно влязоха в чакалнята на еврозоната, но Загреб ще изпревари София. От Министерството на финансите на страната са категорични – ползите за икономиката са големи. 

"Валутният риск за домакинствата и компаниите ще бъде елиминиран, ще се намалят лихвените проценти,ще изчезнат разходите при обмяна на валута, което е много важно за туризма, тласъкът за международна търговия и инвестиции ще бъде траен и висок", каза директорът на дирекция макроикономически анализи, ЕС и международни финансови отношения към министерство на финансите в Хърватия - Хървойе Мършич.

И очаква преминаването от куната към евро да не повиши особено инфлацията. Така популярната напитка кафе в Хърватия ще се оскъпи незначително – с 0,20 %. 30:00. Не така обаче смятат хората. 

Макар данните на финансовото министерство да показват, че 61 % от хърватите са за влизане в ерозоната, Йосип не е сред тях.

"Смятам, че Хърватия е готова да приеме еврото, но хората дали са готови. За туризма е важно, но за обикновения човек – не ни трябва евро. Стандартът ни на живот не е толкова висок, както в Западна Европа", каза Йосип.

"Бих казала и на българите да не се съгласяват да се приема еврото, защото ще стане по-лошо за тях", коментира Джоузеф.

На въпрос на Bulgaria ON AIR към заместник управителя на хърватската национална банка кой е най-големият риск пред надеждите за приемане на еврото, той отговори така: "Със сигурност това е инфлацията и да има риск. В първите две седмици след въвеждането на еврото ще има двойна валутна система, ще имаме куна и евро."

И ако за някои приемането на еврото е повод за стрес, за други като Лука е стимул за бизнеса.

"Винаги ще има скептици за всичко – за ваксини, за евро, но аз пък вярвам, че добрите неща ще се случват и смятам, че ще имам повече клиенти", сподели той.