Икономическата криза се усеща все по-осезаемо и дори големи предприятия започват програми за редуциране на персонала си, съобщиха от пловдивската централа на КНСБ.
БТК - административен район „Юг“ ще съкрати близо 230 души от персонала си. 130 от служителите работят в Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска области, съобщи регионалният координатор на синдиката д-р Татяна Миран. Други 25 работници са освободени от фирмата „Метал“, поетапно съкращение на около 100 човека е направено и в „Марицатекс“, допълни националният секретар на федерация „Лека промишленост“ Димитър Табаков.
40 тъкачки от „Марицатекс“ са приели предложението на работодателя и ще получат като обезщетение четири трудови възнаграждения, а над 10 работници ще бъдат пенсионирани. До края на годината в „Марицатекс” ще останат по-малко от 200 души, защото предстои преструктуриране на производството и събирането му в едно хале. Напоследък частични съкращения са извършени и в пловдивските фирми „Брилянт” и „Флавия”, съобщи Табаков.
Димана Тодорова, БЛИЦ