ЕС подготвя мерки, които да приложи при необходимост, ако САЩ наложат мита върху алуминия и стоманата. Това стана ясно на втория ден от заседанието на европейските финансови министри в София.
 

На 1 май изтича отсрочката, дадена от американския президент Доналд Тръмп за ЕС. Въпреки посещението на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон вчера и на президента на Франция Еманюел Макрон по-рано през седмицата, засега Тръмп оставя въпроса отворен. Макар евентуалните мита да не са в предварителния дневен ред на ЕКОФИН, те са основна тема между панелите.
 
Засега Европа подхожда умерено към възможността да бъдат наложени мита върху алуминият и стоманата, коментира министър Владислав Горанов
 
"Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни, от гледна точка на свръхреакции в Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия. Надявам се колегите от САЩ да преразгледат своята позиция."
 
Белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд също изрази надежда, че няма да се стигне до търговска война
 
"Трябва да бъдем много внимателни за това и трябва да останем спокойни, когато говорим за реакции.  Най-важното, което трябва да имаме предвид, е,  че никой не печели от търговската война и трябва да направим всичко, за да я избегнем"
 
Председателят на икономическата комисия в Европейския парламент Робрето Гуалтиери уточни пред БНР: "Както знаете, ние подхождаме по два начина. От една страна  - позитивен диалог, за да избегнем повишаване на напрежението в сферата на търговията. От стана разбира се, ние подготвяме мерки, ако този мъдър подход не бъде последван от нашите приятели".
 
Гуалтиери представи резултата от работата по въвеждането на 3% данък върху печалбата от интернет стоки и услуги, както и от рекламите в социалните мрежи. Данъкът следва да се плаща в страната, в която тези стоки или услуги са доставени.  По-рано пред журналисти ресорният по валутните и икономическите въпроси Пиер Московиси обясни, ще дигиталният данък ще е от полза на всички европейци и не е реципрочна мярка срещу налагането на мита върху алуминия и стоманата от страна на Съединените щати:
 
"Всеки трябва да разбере, че това не е антиамерикански данък. Това е данък, който е необходим и ще е от полза на всички европейци, независимо къде живеят. Той няма да удари икономиката в единния пазар, в която има 500 милиона потребители. Нека започнем този дебат позитивно и да проявим политическа воля за приемането на данъка върху дигиталната икономика. Бъдете сигурни, че Европейската комисия и лично аз имаме политическата воля. Когато има политическа воля, има и начин".
 
Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги са предмет на дискусия между европейските финансови министри в София. Във втория ден от заседанието във формата ЕКОФИН се коментирана и борбата с данъчните измами.  Облагането на печалбите от дигиталните стоки и услуги e една от големите данъчни реформи, които предстоят в Европейския съюз.