По време на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз трябва да бъде постигнато съгласие по следващата многогодишна финансова рамка, заяви финансовият министър Владислав Горанов преди втория ден от неформалното заседание на европейските финансови министри.
 
На него ще се коментират основно корпоративния данък и въвеждането на три процента данък върху интернет услугите.  Това е изключително важно и за събираемостта на приходите в целия европейски съюз, както и за многогодишната финансова рамка. След излизането на Великобритания вероятно ще се наложи увеличаване на процента от брутния вътрешен продукт, който страните внасят в общата европейска хазна. Засега България не подкрепя този подход, обясни той.
 
„Принципът „1,1х“, заложен от Комисията, надявам се да успеем да постигнем съгласие в рамките на Австрийското председателство, тъй като след това предстоят избори за Европейски парламент, ще има нова Комисия и изключително много ще се забави следващата многогодишна финансова рамка“, каза Горанов.
 
Европейските финансови министри заседават за втори ден в София. След като във Вашингтон президентът Доналд Тръмп остави отворен въпроса за налагането на мита върху алуминия и стоманата и за европейските държави, въпреки еднодневното посещение на канцлера Ангела Меркел и тридневната визита на френския президент Еманюел Макрон, търговските отношения между Съединените щати и Европейския съюз ще бъдат във фокуса на вниманието. Очаква се по-късно през деня министрите на финансите на Германия и на Франция Олаф Шолц и Бруно льо Мер да дадат съвместен брифинг.
 
Въпреки че евентуалното налагане на мита върху алуминия и стоманата от страна на САЩ към Европейския съюз от 1 май, когато изтича отсрочката на американския президент Доналд Тръмп, не е в предварителния дневен ред на втория ден от заседанието на европейските финансови министри, това е водеща тема сред разговорите извън работните панели.
 
Финансовият министър Владислав Горанов, който е домакин на заседанието, изрази надежда все пак да не се стига до налагането на митата след срещата между Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел: "Решението остава в ръцете на Тръмп. Ние все още сме консервативни, от гледна точка на свръхреакции в Европа, но със сигурност и по време на срещата на Г-20 се изказаха мнения от много държави, че подобно провокиране създава условия за търговска война, ако може така да се нарече, което не е добре въобще за световната търговия. Надявам се колегите от САЩ да преразгледат своята позиция."
 
Белгийският финансов министър Йохан Ван Овертвелд не изключи реципрочни мерки, но изрази надежда да не се стига до подобен сценарий: "Ние трябва да бъдем много внимателни за това и трябва да останем спокойни, когато говорим за реакции. Най-важното, което трябва да имаме предвид е, че никой не печели от търговската война и трябва да направим всичко, за да я избегнем."