Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал направи актуален коментар в своя Фейсбук по проблема с газовите доставки за България. Той е и изпълнителен директор на „Стара планина холд”. От м.г. е ротационен председател на Асоциацията на българските работодатели и зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество и зам.-председател на Икономическия и социален съвет.

Гърция казва - платихме в евро. И са прави. Те са превели евро. Но имат и сметка в рубли, която Газпромбанк им заверява след превалутиране на борсата и от където рублите се превеждат автоматично на Газпромекспорт. И Газпром казва - Гърция плати в рубли. И те са прави, защото собствеността на газа преминава към клиента, когато доставчикът си получи рублите.

И да. След като наредят еврата (доларите) клиентите не трябва да правят нищо друго.

Е, това беше изяснено от началото на април. Добре, че гърците, за разлика от нас, го разбраха. Иначе щяха да им врътнат и на тях крана. А от там и на нас, т.к. ние получаваме пак руски газ, но през Гърция. По-скъпо, от по договора с Газпромекспорт, който имаме.