От 21 декември стартира обществената поръчка за изграждането на газовата инфраструктура в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница. До момента е подготвена проектната процедура за избор на изпълнител за доставка на материали, проектиране, реализация и въвеждане в експлоатация на газовата инфраструктура, уточнява БГНЕС. 

На България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане над 470-километровата тръба в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. 

Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК. Планираното трасе съвпада с плановете за изграждане на газовия хъб „Балкан“. 

Енергийният министър Теменужка Петкова поясни, че договорът с изпълнителя ще бъде под условие, тъй като не е осигурен пълният размер на финансирането и не се знае дали ще има инвестиционен интерес. 

Изпълнението на проекта ще е пряко свързано с третата фаза на пазарния тест, който прави „Булгартрансгаз“. 

На този етап кандидатите трябва да подадат обвързващи оферти и да заявяват капацитети за пренос на газ. Третата фаза също стартира днес до 31 януари 2019 година. В случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна ще се пристъпи към преструктуриране на договора между „Булгартрансгаз“ и „Газпром Ескпорт“. 

Междувременно стана ясно, че „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България. Очаква до края на годината да се учреди и дъщерна компания, която ще бъде оператор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!