Цените на петрола се повишават в петък след значителен спад в сряда и четвъртък поради опасения от забавяне на световната икономика и намаляване на търсенето заради нов тип епидемия от вирусна пневмония.

Мартенските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса поскъпват с $0,22 и се търгуват по $62,26 за барел. През предходната сесия цената на тези контракти се понижи с $1,17 (1,85%) до $ 62,04 за барел.

Аналогичните фючърси за американския еталон WTI към този момент се повишиха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,20, до $55,79 за барел. Вчера цената им спадна с 1,15 долара (2,03%), до $55,59 за барел.

В четвъртък цената на Brent падна до минимум от 3 декември, а WTI - до минимум от 29 ноември, отбелязва Dow Jones.

Властите в Китай решиха в петък да изолират 13 града, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на пневмонията, причинена от нов тип коронавирус. Случаи на инфекция с новия вирус са регистрирани освен в Китай, в Тайланд, Япония, Южна Корея, САЩ и Сингапур. Според последните данни в Китай са потвърдени 853 случая, други 11 - извън Китай, 25 пациенти са починали.

"В момента не виждаме сериозни последици за търсенето на петрол", каза Маниш Радж, финансов директор на Velandera Energy, пред MarketWatch. "Въпреки това, предвид факта, че китайските власти са затворили редица градове, можем да говорим за ограничения за пътуване, което ще доведе до отмяна на полетите, намаляване на регионалния туризъм и съответно отслабване на икономическата активност в Китай. "

Отслабване в търсенето на петрол, каза той, може да се случи не само в резултат на свиване на туризма, но и в резултат от намаляване на икономическата активност като цяло.