Година стаж за пенсия струва 1544,40 лева от 1 януари. Причината е увеличението на минималния осигурителен доход за самонаети, който се повишава на 650 лева от тази година, при 610 лева досега, информира "Труд".

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) месечната вноска за стаж за пенсия е определена на 19,8% от тази сума. Или за 2021 година, хората, на които не им стига стаж за пенсия, трябва да платят на месец по 128,70 лева. Спрямо миналата година вноската се повишава със 7,92 лева.

Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат  докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за трета категория и може да се ползва само при пенсиониране.

Осигурителният доход за времето, за което е купен стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера.
Вноските се плащат по банков път, като купеният стаж се доказва с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Последните данни на НОИ показват, че за първата половина на тази година 1114 българи са си купили стаж до 5 години, за да могат да се пенсионират. Общата сума на вноските им възлиза на над 4,67 милиона лева. Средно на тях не са им стигали 21 месеца стаж, показват още данните. През миналата година от това право са се възползвали близо 3900 човека, които са платили осигурителни вноски за близо 14 млн. лева.

От 1 януари възрастта и стажът за пенсия се увеличават отново. Жените вече се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 г. стаж, а мъжете - 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.