Защо депутатите не стигат до консенсус за пенсиите и ще стигнат ли парите в държавата? По тези въпроси дискутираха в студиото на „Здравей, България” икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова и финансисът Емил Хърсев.

„Най-вероятно ще гласуват добавката от 120 лв. и ще отложат преизчисляването на пенсиите. Това не са пари от осигуровки, а от държавния бюджет, който се пълни с данъци. Между другото преизчисляването на пенсията се предлага от години, но нямаше консенсус. ГЕРБ и в момента не иска преизчисляване и затова настояват за добавки”, заяви Григорова.


По думите й проблемът не е в това, че минималната пенсия се увеличава, а че другите не се преизчисляват.

„Това за което предупреждават всички икономисти, е, че ще започне едно празно наддаване. Състезанието няма да има положителен изход за никого. В бюджета има средства и за преизчисляването на пенсията и за добавката от 120 лв.

Финансовият министър каза, че това, което се гласува са не само добавките, а и трансферът. Тоест, колко от републиканския бюджет трябва да се преведе в бюджета на пенсионното осигуряване. Този трансфер няма да стигне и за двете едновременно”, каза Хърсев.

По думите му до увеличаване на данъци не може да се стигне. „Ние сме една от страните с най-изрядни данъкоплатци”, заключи Хърсев.