Животновъди в община Благоевград са принудени да свалят цената на агнета и ярета в навечерието на Великден. Стопани признават, че няма пазар на стоката им. "Купувачи липсват. Бях и на животинския пазар в сряда, продавачи има, няма клиенти.

Тези, които идват, нямат достатъчно пари. Няма да можем да продадем животните си на цена от 6 лева за килограм живо тегло", твърди 64-годишният животновъд Здравко Безински от благоевградското село Изгрев, цитиран от "Стандарт".

Той се грижи за стадо от 320 овце, но до момента е спазарил не повече от 50 агнета. Почти всички ще бъдат купени от негови редовни клиенти от региона и от Гърция. Но му остават над 100 животни за продаване.
"Тези агнета са по над 25 килограма живо тегло. Хората нямат пари. Затова ще се принудя да сваля цената на 5,00-5,50 лева за килограм живо тегло, за да мога да ги пласирам. В противен случай ще съм принуден да ги гледам още месеци наред, а всичко това е разход", обяснява стопанинът от село Изгрев.

Той допълва, че купувачите искат искат по-малки животни - по 18-20 килограма, защото нямат достатъчно пари. Вземат се агнета от Северна България за по 5 лева килограм живо тегло. Пробутват и много животни, които са внос от Румъния, а лъжат, че са български.

"В същото време по магазините килограмът агнешко минава 15 лева. За нас е тичането след стадото по цял ден - от сутрин до вечер. Мъката е за нас, печалбата е за прекупвачите и търговците", смята бай Здравко.