Европейските лидери се оказаха разделени за отговора на високите цени на енергията. На срещата на върха ЕС - Западни Балкани в словенския град Кран. Франция, Испания и Гърция призоваха за по-широки действия на европейско ниво, докато други апелираха към търпение, съобщава БНР.


Испания поиска ЕС да направи "групови поръчки" за газ на принципа на закупуването на ваксините срещу Covid-19, а Гърция предложи да бъде отпусната помощ от европейските фондове за преодоляване на кризата. Германия и Нидерландия призоваха за предпазливост, тъй като според тях става дума за краткосрочна криза, свързана с безпрецедентен удар в доставките след пандемията от коронавируса.

Унгарският премиер Виктор Орбан посочи като причина Зеления пакт и лично изпълнителния заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс като една от неговите движещи сили:

"Истинската отговорност пада върху Тимерманс, чиито сметки се оказаха много лоши и сега хората от ЕС плащат цената за това. И тя ще се повишава всеки ден (цената на енергията), ако този глупав план (Зелената сделка) не бъде оттеглен. Така че системата за търговия с въглеродните емисии трябва да бъде замразена или отменена и ние да се върнем към реалността". 

Европейските лидери ще обсъждат въпроса отново на Европейския съвет на 21 и 22 октомври, а другата седмица Комисията ще представи мерки, с които да се смекчи удара от ценовия шок на енергията за потребителите в Общността.