Във Фонда на фондовете има над 1 млрд. лв., които трябва да се завъртят, за да стигнат до бизнеса. Това каза министърът на финансите в оставка Владислав Горанов на конференция, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по темата за Плана Юнкер и финансовите инструменти.
Той посочи, че в момента четири банки имат сключен договор за кредити към малките и средни предприятия при по-благоприятни условия, пише "Труд". 

Горанов припомни, че Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро заем по Плана Юнкер. По думите му, има засилен интерес на българските предприемачи към портала, който трябва да свърже авторите на проекти с потенциални инвеститори.

В него са качени 7 български проекта, стана ясно от думите на финансовия министър. Той съобщи, че звеното за консултации за българските предприятия ще заработи ефективно в края на март. То ще подкрепи малките и средни предприятия при подготовката на проектите, ще се създаде среда за стартиране на успешни проекти, каза министърът.

По време на дискусията вицепремиерът в оставка Томислав Дончев съобщи, че 17,7 милиарда лева от еврофондовете са на разположение на страната ни до края на настоящия програмен период.

Той предупреди за опасността безвъзмездното финансиране да измести частното финансиране и бизнесът да се заеме с чиновническа дейност да попълва апликационни форми. Според Дончев използваме нищожна част от възможностите, които са пред нас и Планът Юнкер е невероятна перспектива за икономиката ни.