Износът на петрол от Русия в САЩ нараства главоломно, тъй като доставчиците се възползват от изгубените доставки от Венецуела заради санкциите на САЩ и от намаляване на доставките от членовете на ОПЕК, съобщава Вlооmbеrg.

През първата половина на май 13 кораба от Русия доставиха почти 5 милиона барела суров петрол и петролни продукти, според доклад на управляващия партньор на " Каракас Кепитъл Маркетс", Ръс Далън.
По маршрута идват повече доставки, а американските рафинерии ще утроят месечния си прием на руски суров петрол, най-големият чуждестранен производител извън ОПЕК.

"От Русия с любов ... напоследък руските пратки, идващи в САЩ, изглежда са на стероиди", пише Вlооmbеrg.
Доставките през 2013 г. са 1 милион барела, 2016 вече са близо 3 милиона, 2018 са 7,5 милиона, а за 2019 вече са 5 милиона барела. 

През февруари купувачите в САЩ получиха над 16 милиона барела суров петрол и продукти, в сравнение с около 20 милиона за същия период на миналата година.

За цялата 2018 г. общите доставки в страната са около 137 милиона, според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ, която е и принципал на Федералната статистическа система на САЩ.