Клиенти чакат по 6 месеца, за да си купят нова кола, след като през септември автомобилното производство се сви с 20% в световен мащаб, според данни на LMC Automotive. Това заяви Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, цитиран от "Марица".


По думите му, кризата, породена от недостига на микрочипове на пазара, ще доведе до поскъпване на новите коли както по света, така и в България.

„Производителите в чужбина вече имат много по-малко продажби вследствие на закъснели доставки. Очаква се това да се случи и у нас“, посочи Доросиев.

Според него пазарът на автомобили навлиза в криза, чийто изход е неизвестен.

"Ще плащаме все по-скъпо не само за електричество, храна и парно, но и за коли“, категоричен е търговецът, който е собственик на автокъща за продажба на автомобили втора ръка. Внася возилата от Италия, Германия и Швейцария, но през последните месеци - във все по-малък мащаб. По думите му, недостигът на нови превозни средства е довел до бум в покупката на стари.

Пазарът у нас, а и по света обаче не може да отговори на това търсене. Логично, цените също се вдигат, като в България скокът им е между 20 и 30 процента, обяснява Доросиев. Негов служител, който пътувал по бизнес до Италия преди дни, се върнал без нито една покупка. Резултатът е, че ако преди месеци автокъщата му е предлагала асортимент от около 70 коли, в момента не може да извади на пазара и 20.