Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев ще посети Социалистическа Република Виетнам в периода 16-21.11.2008 г. за участие в Двадесет и първата сесия на Междуправителствената българо-виетнамска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.
В състава на българската делегация са заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов, заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Ангел Иванов, заместник-председателят на Държавната агенция по туризъм Стела Балтова, експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на транспорта, Министерството на земеделието и храните, Министерството на държавната администрация и административната реформа, Министерството на образованието и науката, Изпълнителна агенция „Морска администрация” и др. За Виетнам ще отпътува и българска бизнесделегация, която ще участва в българо-виетнамски Бизнес форуми в градовете Ханой и Хо Ши Мин.
В рамките на своята визита зам.-министър Куюмджиев ще проведе срещи с министъра на индустрията и търговията на Виетнам Ву Хуи Хоанг, с министъра на труда, военноинвалидите и социалните грижи Нгуен Тхи Ким Нган, с министъра на културата, спорта и туризма Хуан Туан Анх, с ръководствата на фирмите „VINACONEX” и „AIC”.
Виетнам е сред най-бързо развиващите се икономики в Азия /темпът на икономически растеж е 8.4 % за 2007 г.; 8.17 % за 2006 г.; 8.4 % за 2005 г. Членството на България в ЕС от началото на 2007 г. откри нови пътища и възможности за диалог и сътрудничество между двете държави. През първата година на членството ни в ЕС – 2007, взаимният стокообмен между България и Виетнам рязко нарасна до 52.4 млн. щ.д. /за сравнение, в периода 2000 - 2007 г. същият варираше в диапазона 7.5 - 23.4 млн. щ.д./, в т. ч. износ – 6.6 млн. щ.д. и внос от Виетнам – 45.8 млн. щ.д. През 2007 г. значително беше разширена стоковата структура на взаимната търговия, оптимизирана беше системата за обмен на широк кръг полезна информация в търговско-икономическата сфера.
Тези положителни тенденции се запазиха и дори задълбочиха през първите осем месеца на 2008 г. - двустранният стокообмен нарасна със 105.8 %, в сравнение със същия период на 2007 г. и достигна 76.1 млн. щ.д., в т. ч. износ – 12.0 млн. щ.д. и внос от Виетнам – 64.1 млн. щ.д.
Постигнатите добри показатели във взаимната търговия са резултат и от съвместната работа в рамките на Междуправителствената българо-виетнамска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. /БЛИЦ