Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. - тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на "България сутрин" по Bg On Air.

"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение.

Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", уточни Гълъбов. 

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", коментира гостът. 

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят.

Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза още председателят на Съюза на птицевъдите. 

Родните производители пък изнасяли около 30% от продукцията си. И това им помага да оцелеят. 

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв. 

"Ръстът е значителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са последствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които предизвикаха сериозни аномалии в сектора с бройлерите. При завишеното производство на пилешкото месо цените тръгват надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се вдига, защото вместо да отопляваме сградите една седмица, ги отопляваме 3 седмици", заяви Ивайло Гълъбов. 

По официални данни годишно внасяме около 100 000 тона пилешко месо, основно от Полша, а изнасяме 30 000 тона. 

Гълъбов заяви също, че в момента България е в риск от птичи грип, но напоследък у нас няма случаи на инфлуенца по птиците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук