Продукти с палмово масло няма да могат да се наричат млечни. Това е втората стъпка, която правим, след като вече забранихме палмата в сиренето, кашкавала и киселото мляко. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.
Производителите ще трябва да измислят нови имена на продуктите си, ако в тях има дори и минимално количество растителни мазнини, пише &ldquo;24 часа&rdquo;.<br /> <br /> Според доклад до министъра вносът на палмово масло и сухо мляко през последните 3-4 години се увеличава значително. Например през 2007 г. са вкарани 19 930 тона палма, а през 2011 г. - 39 428 т.<br /> <br /> Около 3 пъти пък е скочил вносът на сухо мляко. През 2007 г. количеството е 9614 т, докато през миналата година вече е 27 305 т. Най-много сухо мляко у нас влиза от Полша, Румъния и Холандия.<br /> <br /> Причината за масовото заместване на суровото със сухо мляко е по-ниската цена. Според експертите на земеделското министерство това на прах излиза от 23 до 49 ст. на литър, а изкупната цена на прясното стига до 64 ст.<br /> <br /> Докладът препоръчва наминистър Найденов да се засилят проверките на млечни продукти за съдържание на растителни мазнини. Досега палма, необявена на етикета, била намерена само в 1 проба от настърган кашкавал.<br /> <br />