Нараства търсенето на къщи на 20-30 км от София, разказаха брокери на имоти. Тези имоти предлагат плюсовете на градски и на селски тип къща, съчетани в едно, пише Труд бг.

Времето за пътуване с кола до центъра на града е кратко, а същевременно собствениците разполагат с двор, какъвто не биха могли да си позволят на територията на самата столица.

Много хората се ориентират към покупка на урегулирани имоти и малки парцели, на които да построят собствена къща, отново на разстояние 20-30 км от София.

Плюсовете на този вариант е, че могат да построят къща точно според изискванията си, а не се налага стара къща да бъде основно ремонтирана и преустроявана.

Преди три години бюджетът на купувачите за терен край столицата беше около 30 хил. евро, сега вече има хора, които са готови само за земята да платят 100 хил. евро, казват брокери на имоти.

В посока на запад от София има доста свободни терени и районът става популярен. На изток от София предлагането е ограничено, защото към този район интерес имаше преди години.

Интересът към къщи край столицата е както от хора, които всеки ден ходят до офиса, така и от такива, които имат възможност да работят дистанционно.

Много популярни на пазара на имоти са и партерни апартаменти със собствен двор. Преди няколко години интересът към жилищата на първия етаж беше най-малък.

След пандемията много хора виждат предимствата на партерните жилища със собствено зелено пространство. Голям е и интересът към затворени комплекси със собствени зелени площи.

При покупката на жилище за лично ползване хората най-често купуват по-големи имоти. Но при покупката на апартамент с цел инвестиция предпочитат обзаведени имоти с по-малка площ.

Най-предпочитани за инвестиция са двустайните жилища в големите градове. По този начин купувачите влагат по-малко пари за придобиването на имота и за обзавеждане.

Когато ще дават апартамента на наематели, хората не държат сами да избират какво да бъде обзавеждането. Напротив, предпочитат тази работа да е свършена от предишния собственик, за да спестят време и пари.

Удължава се времето за намиране на купувач за предлаганите на пазара имоти. Причината за това е, че купувачите не бързат и правят по няколко огледа преди да изберат най-добрия за тях имот. Но за хубавите жилища с пазарна цена бързо сключват сделки.

Най-голямо е търсенето на жилища ново строителство. Но има и много сделки с панелни апартаменти. Средните цени на панелните жилища в София са между 1300 и 1600 евро на кв. метър. В широкия център цените им са около 1600-2000 евро на кв. метър, но има и сделки на топ локации, които надвишават 2500 евро на кв. метър.

В Пловдив средните цени са с 20-25% по-ниски от тези в София, въпреки че през последните две години градът под тепетата започна да догонва столицата като средна цена на кв. метър. Сред причините за това е индустриалното му развитие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук