Най-предпочитани от купувачите са жилищата в широкия център на София, където влизат квартали като “Банишора”, Зона Б-18, Зона Б-19 и Зона Б-5, както и апартаментите в “Малинова долина”, където тече изграждането на редица нови комплекси и отделни сгради, показват данни на компания за недвижими имоти, пише Труд бг.

Средната цена на апартаментите в Зоните Б-18, Б-19 и Б-5 е около 2000 евро/кв. м, сочат разчети на консултантската компания. Жилищата в “Кръстова вада” са с близки цени - около 1900 евро/кв. м. В “Малинова долина” има по-изгодни предложения и там средната цена на имотите е 1470 евро/кв. м, показват данни за реално сключените сделки.

Най-много сделки има в районите на София, където строят нови жилищни сгради. В тези квартали предлагането е по-голямо, което води до реализирането на повече продажби. Самите купувачи предпочитат жилища ново строителство.

Предимствата на им са много, като сред тях са качеството на използваните строителни материали и добрият вид на общите части.

При изграждане на нова жилищна сграда строителните предприемачи обикновено оправят и тротоара и останалите елементи на заобикалящата я среда.

В момента на пазара на имоти са активни както купувачи с инвестиционна цел, така и за собствено ползване, които разчитат в голяма степен на ипотечно кредитиране. Купувачите са окуражени от слабото нарастване на лихвите по банковите кредити, добрата заетост и ръста на доходите, коментираха брокери на имоти.

Делът на закупените тристайни апартаменти нарасна до 42% и почти се изравни с този на двустайните.

Това са нива, които бяха характерни и за 2020-2021 г. Изключение от тази обща тенденция прави 2022 г., когато сделките с двустайни жилища достигнаха 70% от общия жилищен пазар и бяха движени основно от инвестиционни намерения с цел съхранение на наличните спестявания.

Това показва, че през настоящата година е подобрен балансът на пазара на имоти и се връща основният двигател за устойчив растеж, а именно - купувачите на жилища за собствено ползване.

Престоят на имотите на пазара леко се удължи, но често сделки се сключват и за броени дни, ако цените са определени на ниво, съответстващо на ситуацията на пазара.

Купувачите правят повече огледи, за да изберат офертата, която е най-добра за тях откъм цена, качество на имота и локация, а продавачите са по-гъвкави при преговорите. В резултат през настоящата година жилищният пазар в София е по-добре балансиран от гледна точка на търсене и предлагане.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук