Канада, в спор с Германия, заяви важността на запазването на санкциите срещу Русия на фона на проблеми с газовата турбина за „Северен поток“, пишат западни медии.

И докато Отава обещава да обсъди с Берлин "различни варианти" за решаване на проблема, самата Германия вече обяви енергийна криза в страната. Как Берлин ще разреши конфликта с газовите турбини с Отава?

Канадският министър на природните ресурси Джонатан Уилкинсън каза, че в контекста на проблемите с оборудването за газопровода "Северен поток", който е на ремонт в Канада, е "важно да се спазват санкциите" срещу Русия. Уилкинсън каза, че страната му е "в преговори с Германия".

Той увери, че Отава „може да обмисли различни варианти“ за разрешаване на проблема. Подчертава се, че „целта на санкциите никога не е била да причинят значителна вреда на Германия“. Уилкинсън заяви, че Германия „е един от най-близките приятели и съюзници на Канада“. „Така че ние сме много заети с този проблем“, каза той, цитиран от „Блумбърг“.

Припомняме, че Германия е изправена пред енергийна криза - доставките на руски газ през "Северен поток-1" намаляха с 60%, тъй като една от газовите турбини след като беше ремонтирана, не можа да бъде върната в Германия от Монреал поради санкциите на Канада срещу Русия.

Освен това последствията от този проблем ще бъдат плачевни и за двете страни – както за Русия, така и за Европа. Цената на газа в Европа в хъбовете вече се е повишила. А спирането на "Северен поток-1" ще увеличи цената на газа до небесата. Това може да доведе преди всичко със спиране на европейската индустрия.

И ако ситуацията не бъде решена до отоплителния сезон, тогава европейското население също ще бъде под заплахата от замръзване. От друга страна, подобна енергийна криза поради спирането на „Северен поток-1“ може неочаквано да даде зелена светлина на „Северен поток-2“. За да заработи този газопровод, трябва да се случи нещо наистина ужасно.

„Във всеки случай посредник в отношенията между Канада и Германия ще бъдат Съединените щати. Факт е, че именно Вашингтон е основният инициатор на всякакви ограничения срещу Русия. Те се опитват по някакъв начин да моделират ситуацията вътре в този хлабав западен блок, който води икономическа борба с Москва“, коментира политологът-американист Малек Дудаков.

„Европа многократно показа, че е готова да се откаже от санкциите в свой собствен интерес. Наскоро чухме изказването на европейските бюрократи и Жозеп Борел, че в случай на затруднения на страните от ЕС може да бъде позволено да правят някакъв бизнес с Русия в заобикаляне на санкциите.

И сега ще се опитат да убедят Канада да помогне с доставката на газотурбинно оборудване. Друго нещо е, че последната дума все пак ще бъде на Щатите “, обясни събеседникът.

„Засега Байдън ще изчака и ще види как ще се развие ситуацията на енергийния пазар. Ако Европа наистина се окаже в ситуация на остър недостиг на гориво и невъзможност да запълни хранилищата преди зимата, тогава той ще разреши доставката на оборудване - и Отава ще получи съответното съобщение.

Ако се окаже, че могат да компенсират недостига на руски газ за сметка на други държави, като Алжир или Азербайджан, тогава турбините ще останат в Канада“, твърди Дудаков.

„Подготовката за следващия отоплителен сезон вече е в ход. А дали Европа ще успее да напълни трезорите ще стане ясно след няколко месеца. Като цяло Канада и Германия са съюзници в НАТО. И те всъщност нямат значителни двустранни отношения извън алианса. Така че няма нужда да говорим за лостове за натиск от Берлин“, заключи събеседникът.

„Газовите турбини, инсталирани в „Северен Поток-1“ трябваше да бъдат изпратени за ремонт и поддръжка в Канада. Факт е, че това оборудване е произведено там “, каза Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според събеседника „сложността на тази история се крие в санкциите, които канадците бяха наложили преди това“. „Сименс“ има предприятия в различни страни, но това е канадският завод, който условно е „роден“ за турбината.

А проблемът е, че канадските власти са забранили връщането на оборудване на „Сименс“, защото компанията ще го предаде на Русия. И поради ограниченията, наложени от Отава, това не може да се направи“, обясни експертът.

„Досега „Сименс“ не е казал дали може да ремонтира този тип турбина в друг завод или поне да извърши превантивна поддръжка. Това вероятно се дължи на факта, че самата компания наистина не разбира как да действа и какво е позволено, предвид огромния брой санкции “, казва Юшков.

Той отбеляза също, че „Сименс“ ще трябва да се сблъска с редица трудности. „Тук виждаме не само технически, но и правни тънкости. Другата инсталация трябва да има специален лиценз за работа с турбината. Освен това вече има сключени договори, с които също ще трябва да работим.

Не можете просто да вземете турбина и да я занесете за поддръжка в друга компания. Необходимото оборудване може просто да не е там“, подчерта експертът.

„Струва ми се, че Германия ще окаже натиск не само в двустранния контакт с Канада, но и ще се опита да привлече за целта целия Европейски съюз. Колкото по-малко газ се доставя по „Северен поток-1“, толкова повече проблеми възникват за Германия, Франция, а всъщност и за цяла Европа“, каза Юшков.

„Недостигът на газ традиционно води до по-високи цени на горивата, така че всички се интересуват да видят колкото се може повече газ от Русия. Не само канадците подвеждат германците. Те създават проблеми на всички европейци”, подчерта събеседникът.