Десетки хиляди българи избраха да пътуват тези дни към Турция за трите почивни дни. Отново по граничните пунктове се извиха километрични опашки от автомобили и автобуси.

По традиция нашенците посещават Одрин предимно през уикенда заради ниските цени и богатият избор на най-различни стоки. Тази седмица обаче Турция стана още по-достъпна, защото разменният курс на еврото за първи път подмина 34 TRY, а левът за първи път е над 17,30 TRY.

Според обменният курс на БНБ, днес левче се разменя за 17,32 TRY, а 100 лири вече са 5,77 лв.

По данни на туроператори в града всички възможни места за настаняване в Одрин и района по празника са резервирани още от преди седмица.

В последните години туристите от България не остават само в Одрин, а продължават разходката си и към близките провинции Лозенград, Чорлу и Текирдагъ, където също могат да бъдат намерени по-евтини стоки спрямо България.

Цените са осезаемо по-ниски спрямо българските, за което допринася не само сривът на турската лира, но и вече изградените през годините добри отношения между турските търговци и българските купувачи, както и отличната местна кухня, историческите места и любезността на местните ресторантьори.

По традиция посолството на България, което се намира на централния булевард в Одрин, в чест на националният празник 3 март е осветено в цветовете на националния ни трикольор.

С хубавото време в Одрин през уикенда българите отново пристигнаха в в града, този път нашенците проявиха голям интерес не само към пазарите, но и към кестените.

 

Варените и печени деликатеси, които се консумират масово през зимните месеци в Турция, се превърнаха в храна, към която българите проявиха голям интерес тези дни, уточнява "Марица".

Те пазаруваха изгодно опаковки с варени кестени, 500 грама от които се продават за 300 турски лири, което прави 17,25 лева. 

Продавачите на кестени отбелязват, че икономическото положение на местните жители е очевидно и най-вече се купуват малки пакетчета кестени, които струват 70 лири за 100 грама.

Търговците споделиха пред агенция Демирьорен(DHA), че са едновременно изненадани и щастливи от силния интерес на българите. Те заявиха, че се надяват след местните избори в страната, които ще се проведат на 31 март, управниците в Анкара да се погрижат икономиката да се подобри възможно най-скоро, така че и местните хора да могат лесно да купуват кестени.

Ето и цени на варени кестени в турски лири и български лева. Предлагат се за продажба 100 грама за 70 лири - 4 лева, 200 грама за 140 лири - 8.20 лева, 250 грама за 150 лири - 8.70 лева, 300 грама за 200 лири - 12 лева и 500 грама за 300 лири -18 лева.

Опитни купувачи съветват българите никога да не плащат в евро в Турция, защото обменният курс на места може да е с близо 10% над официалния. Затова още преди да заминете в чужбина обменете левовете или евро в турски лири и плащайте само с тях.

Добре е да знаете, че ако плащате с карта, в някои малки магазинчета или сергии на пазара могат да ви удържат комисионна. Защото има някои търговци в Турция, в които имат две цени - за плащане кеш и за електронно плащане. 

Винаги е по-евтино в кеш. Разбира се, това ви дава повече възможности и в пазаренето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук